Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Desarticulada una xarxa per estafar més de cinc milions d'euros amb la suplantació de webs de productes electrònics

El grup criminal operava a escala internacional des de Torrevella i Oriola, i a Espanya va estafar més de mil persones

Imatge d'arxiu de la Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa criminal per estafar suposadament més de 5.000.000 d'euros amb la suplantació de pàgines web de productes electrònics d'alta gamma, segons ha informat este dijous en un comunicat. La xarxa operava a escala internacional des d'Oriola i Torrevella (Baix Segura). En l'operació han detingut tres persones i n'han investigat dos més.

La xarxa disposava de més de cent comptes bancaris oberts amb documentació falsa on rebien els diners estafats de més de mil víctimes. S'han dut a terme dos entrades i registres en els quals s'han intervingut més de cent targetes de crèdit “netes” i el dispositiu de gravació. El modus operandi de l'organització criminal sempre partia de la suplantació d'identitat de pàgines web legítimes d'empreses de productes electrònics d'alta gamma, i en creava unes altres amb una interfície d'usuari molt similar o idèntica a la legítima, a més d'utilitzar un domini semblant als noms de domini d'estes empreses.

Els detinguts, mitjançant posicionament preferent en cercadors, aconseguien que estes pàgines fraudulentes aparegueren en millors posicions en els motors de cerca que les mateixes pàgines web de les empreses legítimes. Els productes que oferien –rellotges, telèfons i altres productes electrònics d'alta gamma– els oferien als webs clonats amb un preu lleugerament inferior als de la marca original per a evitar que resultara massa evident que es tractava de llocs fraudulents. Amb esta escenificació, les víctimes creien que es trobaven de veritat en les pàgines legítimes que volien visitar, però quan compraven no obtenien mai el producte comprat ni cap resposta per part del suposat suport tècnic. A més, es va detectar que, en algunes ocasions, l'empresa que feia el cobrament era diferent de la pàgina on s'efectuava la compra.

Quan un web s'identificava com a fraudulent i es procedia al tancament, l'organització criminal no es veia afectada, ja que immediatament creaven una nova pàgina web i tornaven a aconseguir un bon posicionament en els principals motors de cerca. Una vegada que l'organització criminal obtenia els diners defraudats, els convertia a criptodivises i les traspassaven incomptables vegades, el que es coneix com a criptomoneder fora de línia, per a dificultar el rastreig i identificació dels receptors.

La Policia Nacional ha aprofitat el comunicat per a recordar que cal tindre compte a l'hora de comprar en internet i prestar atenció al disseny dels webs, que si són un frau sovint donen pistes, com ara fotos de mala qualitat o faltes d'ortografia.

el Baix Segura Successos

També et pot interessar