Desarticulen a Benidorm una banda dedicada a les estafes piramidals

La policia ha detingut quatre persones que haurien obtingut vora 340.000 euros de xicotets inversors 

Imatge d'arxiu d'un agent de policia a Benidorm
Imatge d'arxiu d'un agent de policia a Benidorm / Policia Nacional

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a les estafes piramidals que hauria obtingut més de 339.000 euros de xicotets inversors. En l'operació per a desmuntar este grup, els agents han detingut a Benidorm (Marina Baixa) quatre persones que havien creat un entramat d'empreses nacionals i internacionals sense activitat comercial i webs de contingut d'inversió d'alta rendibilitat econòmica.

Els detinguts, dos homes i dos dones d'entre 31 i 61 anys, estan acusats dels delictes d'estafa, apropiació indeguda, publicitat enganyosa, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals.

La investigació que ha portat a desarticular el grup delictiu i a les detencions, la van emprendre el juny de l'any passat diversos agents de la policia judicial, quan un home va presentar una denúncia a la comissaria de Benidorm en la qual manifestava que havia invertit 21.000 euros en un broker de les finances.

La Policia Nacional ha detallat que "este suposat guru financer" prometia i assegurava un 10% mensual de beneficis en les empreses fictícies que havia registrat, així com inversions puntuals amb una rendibilitat del 20% en dies. Al seu torn, també animava a invertir en una empresa d'or, on s'obtindria la quantitat del 23% mensual.

La víctima va explicar que passats els sis mesos necessaris d'inversió va voler retirar els diners aportats més els interessos generats, però els impulsors de l'operació es van negar argumentant que era necessari continuar amb els guanys per a generar més interessos a favor seu. Eixa indicació la va fer desconfiar dels inversors, ha destacat la policia.

El denunciant va decidir posar el succés en coneixement de les autoritats policials passat un any i en vista que no cobrava els diners depositats. A partir de la informació rebuda, els investigadors van començar a recaptar dades i van aconseguir acreditar el modus operandi dels detinguts, que consistia a crear una empresa a Espanya amb la qual obririen un compte bancari.

Ajuda de testaferros

Estes persones es valdrien dels denominats testaferros o homes de palla. La seua labor era la de crear l'empresa i transferir-la passat un temps ja amb un o diversos comptes bancaris amb operativa en línia, així com enviar tots els diners obtinguts a comptes situats a Lituània.

En les webs d'inversió falses, aparentment empreses situades a Londres, els xicotets inversors accedien amb el seu nom d'usuari i la contrasenya, visualitzaven la zona personal, on veien l'import suposadament invertit i els possibles guanys, a més del percentatge de rendibilitat.

Així mateix, la policia ha apuntat que sense més informació sobre les suposades inversions, desconeixent on es trobava els diners i quines accions o participacions tenien, les víctimes o inversors havien de contactar amb els autors per a sol·licitar la retirada de diners.

Els agents van corroborar que els investigats operaven des del 2021 amb més de huit empreses fictícies i utilitzaven, per a obtindre i traspassar els diners obtinguts, huit comptes corrents de bancs situats a Espanya i un compte corrent a Lituània, on acabaria tot el capital estafat.

Finalment, els investigadors van aconseguir identificar i detindre a tots els responsables del grup criminal, que després d'arrestar-los van passar a disposició de l'autoritat judicial.

També et pot interessar

stats