Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Descobreixen un material genètic que frena la metàstasi del melanoma

Un equip investigador valencià forma part del projecte internacional que ha fet el descobriment.

Equip valencià que forma part del projecte internacional que ha fet el descobriment / EP

Un equip d’investigació de diferents països ha descobert un tipus de material genètic que impedeix que les cèl·lules canceroses de la pell actuen a distància i formen metàstasi. S’obrin així noves oportunitats i vies d’estudi en el desenvolupament de nous biomarcadors en càncer per a frenar la metàstasi del melanoma.

L’estudi, desenvolupat en col·laboració amb el Langone Medical Center de Nova York, està publicat en la prestigiosa revista Cancer cell, i hi participen especialistes de la Universitat de València, l’institut d’investigació sanitària Incliva i l’Hospital Clínic de València.

La pèrdua del CDR1as afavoreix la metàstasi

Aquesta publicació inclou tant estudis amb cultius cel·lulars, amb models animals de ratolí, com amb mostres tissulars de melanomes humans. És la primera a demostrar que la pèrdua d’un ARNcirc, anomenat CDR1as, afavoreix la invasió tissular i les metàstasis del melanoma.

L’anàlisi dels teixits humans conclou que hi ha una destacable relació entre baixos nivells d’activitat de CDR1as i una curta supervivència del pacient. El melanoma és el càncer de pell més agressiu i un model significatiu per a investigar les bases de la metàstasi.

La causa principal de mort d’aquests pacients és l’aparició de metàstasi o disseminació agressiva de les cèl·lules cancerígenes, on hi ha la rellevància de CDR1as.

La importància de l’estudi és doble, ja que no sols revela el paper funcional, de pronòstic i predictiu del CDR1as en els pacients amb melanoma, sinó que també posa el focus d’atenció que els ARN circulars són molècules clau per als processos metastàtics. Així, proporciona nous coneixements sobre el comportament agressiu del melanoma.

També et pot interessar