Desenvolupen un biosensor capaç d'indicar si un aliment fresc està apte per al consum
Un equip d'investigadors de la Universitat d'Alacant ha creat esta tecnologia
Innovació en el sector alimentari. El grup de recerca d'Anàlisi de Polímers i Nanomaterials (Nanobiopol) de la Universitat d'Alacant (UA) ha creat una tecnologia que millora l'envasament d'aliments aprofitant les deixalles de la indústria agroalimentària. Es tracta d'un biosensor colorimètric —canvia de color— desenvolupat a partir de residus de remolatxa i de taronja sanguina, pròpia de la Comunitat Valenciana i amb una producció de desaprofitaments anual d'una tona.
El nou material intel·ligent i biodegradable és una pel·lícula transparent que té la capacitat d'actuar com a sensor i d'oferir al consumidor una informació addicional sobre l'estat de l'aliment envasat, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat. "Quan un producte ric en proteïnes es comença a descompondre, canvia l'estructura química i es formen uns compostos volàtils nitrogenats en l'atmosfera de l'envàs, per la qual cosa canvia el color del material dissenyat", han explicat els investigadors de la UA, María Carmen Garrigós i Alfonso Jiménez. Els responsables de l'avanç expliquen que els colors rojos o rosats inicials indiquen que l'aliment fresc es troba "en perfectes condicions", però si el sensor passa a colors grocs o verdosos és perquè el producte està "en procés de deterioració".
Només amb incorporar una xicoteta peça d'este sensor en l'envàs de l'aliment, tant les distribuïdores com els establiments que treballen amb productes frescos envasats o venuts al pes poden oferir al consumidor una garantia de seguretat alimentària que complementa les dates de consum preferent, contribuint, a més, a reduir el desaprofitament alimentari.
Projecte sobre nous materials
El desenvolupament d'este sensor intel·ligent s'emmarca en el projecte "Nous materials multicapa per a sistemes d'envasament intel·ligent d'aliments amb biosensors sensibles a pH (Multisens)" coordinat per la Universitat d'Alacant i la Politècnica de València, i finançat en la convocatòria 2020 de Projectes de R+D+I de l'Agència Estatal d'Investigació i el Ministeri de Ciència i Innovació.