Desenvolupen una eina per a evitar les recaigudes en persones obeses
El projecte de la Universitat d'Alacant donarà com a resultat una aplicació que permetrà dissenyar tractaments personalitzats
El personal investigador d'Informàtica i Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant (UA) ha desenvolupat una eina per a evitar les recaigudes en persones que pateixen d'obesitat, ja que es calcula que el 90% recauen durant el tractament.
"És una de les malalties amb major recidiva", ha apuntat José Antonio Hurtado, un dels investigadors que forma part de l'equip multidisciplinari de la UA que desenvolupa este projecte, denominat Tech4Diet-Person.
El projecte utilitza tot el coneixement adquirit des que es va iniciar, el 2017, amb la finalitat de desenvolupar un sistema que "personalitze els tractaments nutricionals gràcies a l'ús de tecnologia i que, en conseqüència, evite les recaigudes".
Computació, nutrició i psicologia
La computació, la nutrició i la psicologia són les disciplines en què treballen els membres de l'equip, que té Marcelo Saval i Jorge Azorín (del departament de Tecnologia Informàtica i Computació) com a investigadors principals, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
L'equip es completa amb Andrés Fuster, també del departament TIC; Míriam Sánchez San Segundo, del departament de Psicologia de la Salut i Ana Zaragoza, del d'Infermeria; al costat d'Antonio Hurtado.
Cervell artificial
Esta és la tercera fase de Tech4Diet. En les dos anteriors es va dur a terme una exhaustiva recollida de dades de més de 200 pacients, de consultes clíniques i avaluacions individualitzades. Estos historials, units al coneixement científic ja existent sobre nutrició i psicologia, conformaran un "cervell artificial", un model d'aprenentatge automàtic que serà capaç d'analitzar perfils, avaluar, monitorar i dissenyar dietes totalment personalitzades, segons ha explicat Andrés Fuster.
L'avatar del pacient anirà variant en funció dels resultats
I per a fer-ho possible, es desenvoluparà una eina capaç de capturar imatges 3D per a disposar d'un avatar del pacient, que anirà variant en funció dels resultats del tractament. L'objectiu és que el mateix pacient es faça fotos i així s'obtinguen imatges que reflectisquen de manera fidel la realitat, les mesures, el pes i la distribució del greix corporal, sense que siga necessari acudir a consulta.
D'altra banda, el projecte té previst crear una aplicació que permeta estimar el nivell calòric de cada plat amb només fer-li una fotografia. "Tota esta informació anirà acompanyada d'alertes en cas de detectar-se tendències desfavorables per a la persona i possibles recomanacions per a millorar els hàbits alimentaris", ha assenyalat Marcelo Saval.
Amb tot això, el sistema classificarà el pacient amb d'altres de característiques similars, per a així poder donar-los recomanacions personalitzades.
Finalment, una part fonamental és que els experts en nutrició i psicologia puguen utilitzar tota la informació per a estudiar noves mètriques que, per exemple, poden alertar sobre l'existència de colesterol o patrons o tipologies de pacients que tenen evolucions similars davant d'un tractament.
"S'avaluaran també els efectes que tenen els tractaments per al cervell, com la dieta pot repercutir en la funció cognitiva", segons ha apuntat Míriam Sánchez.
La meitat de la població té problemes de sobrepés i obesitat
En l'actualitat, més del 50% de la població espanyola major de 18 anys presenta problemes de sobrepés i obesitat. Això contribueix a l'aparició de múltiples malalties cròniques (hipertensió, diabetis, càncer...) i a la pèrdua de la capacitat cognitiva i funcional. A més, esta situació fa que disminuïsca la qualitat de vida i que s'incremente notablement la despesa sanitària.
Els investigadors expliquen que la falta d'adherència al tractament ha sigut considerada com una de les principals causes del fracàs dels programes d'intervenció, i això converteix l'obesitat en una malaltia crònica.