Desmantellen dos 'granges humanes' a Torrent on retenien nou persones per a controlar-los els comptes bancaris

La Guàrdia Civil ha detingut dos homes i una dona i se'ls imputen delictes d'extorsió, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal

Habitatge de Torrent on retenien les víctimes en situació vulnerable / À Punt NTC

La Guàrdia Civil ha desmantellat a València dos granges humanes en les quals es retenien nou persones en condicions precàries amb la finalitat de controlar els seus comptes bancaris i inclús accedir als seus habitatges. Als tres membres detinguts —dos homes i una dona— se'ls imputen delictes d'extorsió, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

El grup —que actuava principalment a l'Horta i la Ribera— captava persones en situació de vulnerabilitat que rebien algun tipus de prestació, com pensions o ajudes públiques. Els detinguts s'apoderaven de la seua documentació i les retenien per la força en condicions infrahumanes en dos habitatges de Torrent (Horta Nord).

Els membres de l'organització colpejaven i abusaven de les nou persones que mantenien controlades en el moment de la detenció perquè firmaren documents d'autorització i representació. Utilitzant estos mètodes el grup va aconseguir adquirir once vehicles d'alta gamma a més de diversos immobles a València, Torrent i Xiva (Foia de Bunyol), que posteriorment llogaven a tercers per a lucrar-se.

Perfil de les víctimes de les 'granges humanes'

L’organització buscava principalment persones amb problemes d’addiccions o greus limitacions psíquiques. La majoria de les persones captades no tenia família, se n’havien distanciat, o inclús es trobaven prop de la indigència.

El cap de la trama elegia a les víctimes i les amenaçava amb una arma de foc o les colpejava per a sotmetre-les, mentre que la cònjuge movia els diners entre diversos comptes bancaris.

Els primers indicis van ser descoberts durant el desallotjament d’uns habitatges ocupats a Montserrat. Els agents van trobar diverses persones vulnerables que vivien en condicions pèssimes, i arran d’això van començar la investigació.

Alliberades nou persones en situació de vulnerabilitat

Agents de Seguretat Ciutadana i del Grup de Reserva i Seguretat, amb el suport d’un gos del Servei Cinològic, van practicar dos registres a Torrent, on van detindre els membres del grup criminal. A més, les nou persones vulnerables retingudes en els immobles van ser alliberades i traslladades perquè les atengueren els serveis socials de l’Ajuntament de Torrent.

Durant l'escorcoll, els agents van trobar diversa documentació relacionada amb les víctimes i una arma de foc que el cap de la trama hauria utilitzat per a extorsionar a les víctimes i retindre-les contra la seua voluntat.

Les diligències s'han entregat en el jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Picassent.

Per la seua banda, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en declaracions a À Punt Notícies, ha destacat la tasca de la Guàrdia Civil a l'hora de dur a terme les investigacions, "que van començar fa unes setmanes per una actuació d'àmbit municipal a Montserrat", i que han acabat amb el desmantellament de la banda criminal.

També et pot interessar

stats