Desmuntem els mites sobre la menstruació

Una de les claus de la desestigmatització de la regla és parlar-ne

El 28 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene Menstrual
El 28 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene Menstrual
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de maig 2020 - 14:16 Actualitzat: 26 de maig 2022 - 09:04

Aquest dissabte és el Dia de la Higiene Menstrual. Cada 28 de maig se celebra aquest dia amb l'objectiu de desestigmatitzar la menstruació. Encara que només una de cada quatre persones en el món té la regla, aquest és un procés del qual tots i totes som responsables. Les tres claus per a normalitzar la regla i desmuntar el tabú són: parlar-ne, assegurar la higiene i fomentar les diferents opcions ecològiques.

Durant centenars d'anys, les dones i les xiquetes han sigut objecte de llegendes urbanes i falses històries sobre el perill que representen mentre menstruen. No obstant això, tindre el període és una part molt normal i saludable de les nostres vides. Segons Unicef, un estudi recent fet amb 100.000 xiquetes a l'Índia determinava que "quasi la meitat, no sabia res sobre la menstruació fins a la primera vegada que la van tindre". En conseqüència, "moltes d'elles creuen estar morint o que tenen una greu malaltia, ja que estan desinformades i el dolor i la sang els causen confusió i preocupació".

La divulgació és clau per a lluitar contra les idees preconcebudes i els clixés. En l'Instagram d'À Punt NTC hem analitzat alguns dels falsos mites al voltant de la menstruació més coneguts arreu del món.

Propostes ecològiques per a la higiene menstrual

Segons dades de Greenpeace, huit milions de tones de fem acaben cada any a l'aigua i perjudiquen l'ecosistema marí. És necessari que apliquem la màxima de la reducció de residus en tots els àmbits de la nostra vida i la higiene menstrual és un d'ells.

Opcions com les compreses o els tampons donen el relleu a altres propostes més sostenibles com ara la copa menstrual, que es pot reutilitzar durant deu anys de regla si se’n fa un ús correcte. Les compreses reutilitzables de tela i les bragues absorbents només són altres exemples d’higiene menstrual sostenible. Una opció pròpia d'expertes és el sagnat lliure (free bleeding), que consisteix a controlar el fluix de la menstruació i expulsar-lo de manera controlada.

També et pot interessar

stats