Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La dessalinitzadora de Sagunt: una infraestructura infrautilitzada

La planta té una capacitat de producció total de 23.310 metres cúbics al dia i pot abastir una població de 250.000 habitants

Imatge d'arxiu de la dessaladora de Sagunt

El govern espanyol i el govern català han pactat aquest dilluns portar aigua a Barcelona des de la dessalinitzadora de Sagunt a partir del mes de juny si es manté la situació d'extrema sequera a Catalunya. En principi, podria eixir un vaixell al dia amb uns 20.000 metres cúbics d'aigua al dia, però, si la situació fora molt crítica, podrien carregar-se'n fins i tot dos vaixells.

Traslladar 20.000 metres cúbics al dia del port de Sagunt al port de Barcelona implica que la planta, ara infrautilitzada, comence a funcionar a ple rendiment. Actualment, els conductes només permeten enviar a port 7.500 metres cúbics al dia, per la qual cosa en faltarien 12.500 més per a arribar a l'objectiu marcat. 

Incrementar la producció de la dessalinitzadora és tècnicament possible. Tot i que el primer que han analitzat els tècnics és com millorar la connexió que permet traslladar l'aigua generada fins als vaixells ubicats al port de Sagunt. “El ramal que va al port és el més menut. Si es vol traure més volum al dia, hauríem d’usar una altra connexió”, explica Mariola Durà, directora d’explotació de la dessalinitzadora. 

La planta, que entrà en funcionament el 2018, té una capacitat de producció total de 23.310 metres cúbics al dia. Prou per a abastir una població de 250.000 habitants. L’aigua salada es converteix en dolça amb un procés de filtratge i osmosi inversa. Però la producció d'aigua per aquesta via és més cara que la convencional, d’uns 70 o 80 cèntims el metre cúbic. 

Amb tot, la planta dessalinitzadora es prepara ja per a poder generar eixos set hectòmetres cúbics d'aigua a Catalunya si la sequera persisteix.

el Camp de Morvedre

També et pot interessar