Com detectar les notícies falses o ‘fake news’?

Són el gran cavall de batalla en la lluita contra la desinformació en les societats actuals. A pesar d’això, hi ha eines que ens ajuden a distingir-les.

Com detectar les notícies falses o ‘fake news’?
Com detectar les notícies falses o ‘fake news’?

S’estenen com la pólvora, utilitzen com a principal canal de propagació les xarxes socials i són determinants en la configuració de l’opinió pública; de fet, arriben a influir en el resultat d’eleccions. Les notícies falses o fake news són la nova eina de desinformació de les societats actuals. Però hi ha pistes per a detectar-les. El professor de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Félix Arias, en dona algunes claus.

Detectar les fonts d’informació

Moltes notícies falses ens arriben en forma de imatge o de text reenviat. En aquest cas, Félix Arias recomana anar a l’origen de la informació. Per a això, s’ha de comprovar si apareix algun enllaç que remeta al portal web, si apareix signada i si té data. 

Consultar persones expertes i mitjans de comunicació de referència

Preguntar a especialistes en la matèria és una bona opció, així com remetre la informació a mitjans de comunicació consolidats i referents d’informació de qualitat. Una altra possibilitat és el web Maldita, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu lluitar contra la desinformació, entre d'altres.

La ciutadania, la nova gatekeeper de les notícies

El professor de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx posa l’accent en la responsabilitat i el criteri ètic dels propis usuaris i usuàries per a decidir quines notícies  decideixen compartir. Assenyala que, en cada grup de WhatsApp, “hi hauria d’haver almenys una persona que tinga la capacitat de seleccionar les notícies que es difonen”. 

D’aquesta manera, també es trasllada a la ciutadania la tasca, fins ara reservada als periodistes, de gatekeepers o 'vigilants' de la informació que determinen quins temes es publiquen o no.

Google té totes les respostes

Una altra eina ben senzilla és Google. Félix Arias en proposa dues opcions: d’una banda, cercar un titular en aquesta plataforma per a veure si hi ha referències en el cercador. Si no n'hi ha, han de botar totes les alarmes. D’altra, emprar el recurs de la cerca invertida d’imatges, una ferramenta que ens permet veure l’origen de la foto. El mecanisme és el següent: es fa clic amb el botó dret sobre la imatge i se selecciona “buscar imatge en Google”. 

Altres eines d’utilitat

La lluita contra les notícies falses té moltes altres eines interessants. En el cas de les fotos, Félix Arias aconsella  TinEye, que també permet investigar sobre l’origen d’una imatge; Foller.me, que ens dona dades de comptes de Twitter; o YouTube Data Viewer, amb què podem veure un vídeo fragment a fragment per a comprovar si està o no manipulat.

També et pot interessar

stats