Detecten el primer cas de covid al món en una llúdria salvatge de riu de la Comunitat Valenciana
El mateix equip investigador de la CEU ja va identificar els dos primers casos a Europa del virus en dos visons americans
Investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, l'Institut de Biomedicina de València (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona han detectat el primer cas de coronavirus en una llúdria de riu europea. Es tracta d'un exemplar de llúdria de riu euroasiàtica, les restes de la qual es van trobar prop d'un embassament a la Comunitat Valenciana. La troballa suposa el primer cas de detecció del virus en aquesta espècie salvatge a escala mundial, i acaba de publicar-se en la revista científica internacional Frontiers in Veterinary Science.
La detecció del virus es va fer mitjançant dos tipus de proves PCR diferents en l'animal. Segons explica Consuelo Rubio, investigadora principal del grup que ho ha descobert, “el contagi podria haver-se produït per contacte amb aigües residuals contaminades amb el virus, presents en la zona fluvial habitada per la llúdria”.
Aquest equip també va detectar al maig de l'any passat dos casos positius de covid en visons americans silvestres, en dos rius de la província de Castelló. Aquests van ser els primers casos a Europa del virus en animals silvestres, que no havien estat en contacte directe amb persones infectades.
Segons destaca Rubio, les troballes posen en relleu la necessitat d’establir un sistema de vigilància d'aquest coronavirus en aquests animals silvestres, que permetria avaluar el risc de noves mutacions que puguen tornar a contagiar a humans.