Detecten hepatitis A en maduixes provinents del Marroc
AVA-Asaja assegura que és un perill i que pot ser que siga per haver regat les explotacions amb aigües fecals
AVA-Asaja ha alertat aquest dimarts de la detecció d'hepatitis A en maduixes provinents del Marroc. Aquesta detecció –concreta l'organització agrària– s'ha produït en un punt d'entrada i s'ha fet ressò el portal comunitari RASFF (Rapid Alert System Feed and Food). Davant d'aquesta informació, AVA-Asaja s'ha mostrat "preocupada" i ha exigit mesures "urgents" tant al govern central com a la Unió Europea. L'associació assegura que aquest virus "pot haver aparegut en l'aliment per regar les explotacions amb aigües fecals".
Davant d'aquesta nova alerta sanitària per importacions hortofructícoles procedents d'aquest país tercer, l'organització que presideix Cristóbal Aguado ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a sol·licitar-li “de manera urgent" que demane explicacions al govern del Marroc i concrete "quines mesures pensa emprendre per a evitar que aquest tipus de situacions tornen a ocórrer”.
AVA-Asaja ha instat Planas a “traslladar les autoritats competents de la Unió Europea que totes les maduixes que procedisquen del Marroc tinguen una exhaustiva inspecció sanitària i, en cas de detectar-se més alertes en altres fruites i hortalisses de tercers països, s'estenguen els controls a aquests productes, perquè està en joc la salut dels consumidors”. La demanda també l'han remesa a Asaja Brussel·les per a tractar la problemàtica en les institucions comunitàries.
L'organització també ha informat d'aquesta alerta a les principals associacions de consumidors de la Comunitat Valenciana –l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), l'Associació d'Ames de casa i Consumidors Tyrius i la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana– i a l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València, a causa del risc que representa per a la salut humana.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “l'hepatitis A és una inflamació del fetge causada pel virus de l'hepatitis A (VHA), que es propaga principalment quan una persona no infectada (i no vacunada) ingereix aigua o aliments contaminats per femta d'una persona infectada”.