Setze persones detingudes a València en una operació contra les ciberestafes

La quantitat estafada podria arribar a 130.000 euros

Agents de la Policia Nacional fent tasques d'investigació
Agents de la Policia Nacional fent tasques d'investigació / Europa Press

Agents de la Policia Nacional han detingut setze persones a València, com a resultat d'una operació contra la ciberestafa mitjançant tècniques de smishing i de SIM swapping. Els arrestats presumptament enviaven missatges de text massius a telèfons mòbils fent-se passar per un important centre comercial, a fi d'obtindre les dades de les targetes de compra i targetes bancàries de les víctimes per a fer-ne un ús fraudulent.

La quantitat estafada podria arribar a ser de 130.000 euros. En total, han intervingut nou telèfons mòbils, més trenta suports de targetes SIM, així com tiquets de compra en establiments i albarans de lliurament, segons ha indicat la Policia Nacional en un comunicat.

La investigació va començar al juliol del 2022, quan la Policia va tindre coneixement que una persona estava fent compres amb càrrec a una targeta de compra d'un important centre comercial, el titular del qual residia en una localitat llunyana de València.

Després d'una sèrie de gestions, els investigadors van esbrinar que la informació de la targeta havia sigut obtinguda mitjançant la tècnica de smishing, modalitat d'estafa que consisteix en l'enviament massiu de missatges de text a telèfons mòbils. Les víctimes, que creuen rebre el SMS del centre comercial, accedien a l'enllaç fals i introduïen les dades sol·licitades, com ara nom i cognoms, clau, contrasenya i PIN per a accedir al seu compte en línia.

Els agents van identificar i van detindre dos sospitosos, un que s'hauria encarregat d'obtindre la informació de la targeta comercial de manera fraudulenta i un altre responsable de fer les compres i arreplegar-les a l'establiment comercial.

Després van identificar i van detindre catorze persones més, totes elles relacionades amb l'estafa. Pel que sembla, aquestes persones no sols feien compres amb targetes de l'establiment comercial, sinó que a més accedien a la seua banca en línia, a través de la modalitat coneguda com a SIM swapping, consistent a duplicar de manera fraudulenta la targeta SIM del telèfon mòbil d'una persona.

Una vegada aconseguit el producte de la compra, els investigats li donaven eixida ràpida a través d'aplicacions de compravenda en línia a un preu molt inferior al del mercat.

En aquesta mena de delictes, l'entrega dels productes adquirits en línia no es feia al domicili que aporta el comprador, sinó que ell o un altre membre del grup esperaven els repartidors pels voltants del domicili de lliurament i, una vegada veien que arribava l'empresa de missatgeria, els abordaven dient que casualment es trobaven al carrer i que l'enviament era per a ells. Això, unit a utilitzar tècniques d'anonimat en Internet, en dificulta enormement la identificació.

En total, la Policia Nacional ha detingut setze persones com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. A dos d'ells també els imputen un delicte d'usurpació d'estat civil.

També et pot interessar

stats