Detenen a la Comunitat Valenciana tres persones vinculades a una xarxa de suport al Daesh

L'operació, duta a terme en tres continents, s'ha saldat amb un total de cinc detinguts a Espanya acusats de pertinença i col·laboració amb l'organització jihadista

Imatge d'arxiu de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu de la Policia Nacional / Europa Press

Agents de la Policia Nacional han detingut a la Comunitat Valenciana tres persones vinculades amb una xarxa de suport a l’Estat Islàmic (Daesh). Ho han fet en el context d’una operació antiterrorista duta a terme a Europa, Àfrica i Àsia que s’ha saldat amb la detenció d’un total de cinc persones a Espanya, per presumpta pertinença i col·laboració amb l'organització jihadista.

Els agents han detingut dues persones a la província de València i una altra a la d’Alacant, a més de dues més a les províncies de Càceres i Guipúscoa. Quatre dels arrestats han ingressat a la presó per orde judicial, segons ha comunicat aquest dissabte la Policia Nacional.

Es tracta de la segona fase de l'operació MIYA, iniciada per la Comissaria General d'Informació de la Policia el 2021 i que ha tingut la col·laboració de Serveis d'Intel·ligència i Seguretat de dotze països. A Espanya, la Comissaria General d'Informació ha disposat de la col·laboració de les seues brigades provincials d'informació de València, Alacant, Càceres i Sant Sebastià, així com del Centre Nacional d'Intel·ligència, en una investigació coordinada pel jutjat central d'instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Huit detinguts en la primera fase

Després d'any i mig d'investigació, els agents van detectar una persona resident a Espanya que estava en contacte amb un jihadista que havia entrat en Europa travessant la coneguda com a ruta dels Balcans. Segons la policia, l'objectiu d’aquesta persona era arribar a França per a cometre un atemptat en nom del Daesh, mentre que l'investigat a Espanya li oferia presumptament col·laboració.

Els especialistes en antiterrorisme jihadista de la Comissaria General d'Informació van localitzar a Suïssa l'home que pretenia atemptar a França i van transmetre de manera immediata la informació als seus companys de la policia suïssa. A causa del risc que suposava el pla d'atemptat es va posar en marxa una operació conjunta a Suïssa i a Espanya que va permetre detindre de forma simultània el març del 2022 dels dos radicals.

La primera fase de l'operació es va saldar amb sis detencions més a Europa i el Magreb, amb un total de huit arrestats. El detingut a Espanya va ser condemnat per delictes de terrorisme a dos anys de presó i va quedar en llibertat a mitjan 2023.

Els analistes de la Policia van descobrir que els dos primers detinguts formaven part d'una xarxa internacional de suport al Daesh que estava assentada en tres continents, i per això es va decidir començar una macrooperació conjunta amb els Serveis de Seguretat i Intel·ligència de dotze països d'Europa, Orient Mitjà i el Magreb.

Més de 200.000 euros en criptomonedes

Els membres de la xarxa es dedicaven presumptament a aconseguir fons a través de la comissió de delictes a Europa per a finançar les seues activitats terroristes. Movien grans quantitats de diners mitjançant enviaments internacionals i criptomonedes. En els registres s'han confiscat criptomonedes per valor de quasi 200.000 euros.

Un dels investigats detingut a Espanya havia experimentat una forta radicalització i en les últimes setmanes mostrava desitjos de cometre un atemptat, raó per la qual la policia va accelerar l'operació. Durant el registre del seu domicili els agents van trobar munició i una destral. Als detinguts també se'ls han intervingut manuals per a la confecció d'explosius, manuals d'adoctrinament a menors i propaganda jihadista.

La policia assenyala que la Comissaria General d'Informació ha fet enguany 22 operacions, en les quals s'han arrestat 54 presumptes jihadistes, 36 d'ells en nou operacions executades en els dos últims mesos.

També et pot interessar

stats