Presó per a sis dels huit detinguts per la mort de dos agents amb una narcollanxa

El ministre de l'Interior no es planteja dimitir i adverteix el narcotraficant: "Els assassinats no quedaran impunes". Mazón afirma que la dimissió de Marlaska "havia d'haver-se produït ja"

Els detinguts han passat aquest dilluns a la disposició del jutge que instrueix el cas a Barbate / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de febrer 2024 - 09:39 Actualitzat: 12 de febrer 2024 - 21:24

El jutge que instrueix el cas per la mort dels dos guàrdies civils als quals van envestir amb una narcollanxa a Barbate (Cadis) ha decretat aquest dilluns a última hora de la vesprada l'ingrés a la presó dels sis detinguts que anaven en l'embarcació, segons fonts de la Guàrdia Civil. Els altres dos havien quedat hores abans en llibertat provisional amb càrrecs després de declarar davant del jutge.

Els huit detinguts per la mort de dos agents de la Guàrdia Civil als quals van atropellar intencionadament amb una narcollanxa a Barbate (Cadis) divendres mentre participaven en una operació contra el tràfic de drogues, han passat aquest dilluns de matí a la disposició del jutge que instrueix el cas. Dos d'ells han quedat en llibertat provisional amb càrrecs després de declarar davant del jutge que instrueix el cas.

Tots han entrat al jutjat per la porta de darrere de l'edifici, una situació que no ha impedit que diversos veïns que estaven als voltants els hagen increpat i escridassat "assassins", "criminals", i "tant de bo us podriu a la presó" en el moment en què arribaven. Els dos homes que han quedat en llibertat provisional anaven a arreplegar els tripulants de l'embarcació en un vehicle després que els mateixos feren embarrancar la llanxa en una platja de La Línea de la Concepción. Tenen 34 i 54 anys, i antecedents per tràfic de drogues i contraban. Estan acusats dels delictes d'encobriment i resistència greu a l'autoritat.

Els sis tripulants de la narcollanxa s'enfronten a dos delictes d'homicidi i de lesions greus a agents de l'autoritat. Són un veí de La Línea, de 46 anys, identificat com a F. J. M. P. i conegut com a Kiko el Cabra, amb antecedents per resistència a l'autoritat, desobediència i blanqueig de capital, i presumptament hauria pilotat la narcollanxa.

També està J. I. A. B., de 39 anys, sense antecedents, però amb nombroses infraccions, quasi totes per tinença i consum de substàncies estupefaents; M. C., de 24 anys i sense antecedents, i uns altres tres tripulants de 21, 24 i 28 anys, amb antecedents per tràfic de drogues, atemptat contra agent autoritat, lesions, delictes contra el patrimoni i blanqueig.

Els agents morts són Miguel Ángel González Gómez, de 39 anys, natural del municipi gadità de San Fernando, membre del Grup d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques (GEAS), amb parella i una filla; i David Pérez Carracedo, de 43 anys, natural de Barcelona, integrant del Grup d'Acció Ràpida (GAR), amb dona i dos fills.

Tots dos navegaven en una Zodiac amb què participaven en una operació contra el narcotràfic al port de Barbate, on els va envestir una embarcació d'alta velocitat tripulada pels sis primers detinguts, i van morir. A més, dos agents més van resultar ferits, un d'ells lleu i el segon, greu, encara que la seua vida no corre perill.

Marlaska no es planteja dimitir i adverteix que els assassinats no quedaran impunes

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dilluns que no es planteja dimitir, com exigeixen diverses associacions de guàrdies civils després de l'assassinat de dos agents a Barbate, i ha deixat clar als narcotraficants que aquests crims "no quedaran impunes".

Els dos agents morts han sigut reconeguts amb la concessió a títol pòstum de la Creu d'Or de l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil. Aquest dramàtic cas ha despertat un debat públic i polític sobre l'impacte del narcotràfic a la costa gaditana i sobre si els dispositius policials que combaten contra els clans de la droga compten amb suficients recursos humans i materials.

Precisament la viuda d'un dels guàrdies civils morts va impedir que el ministre de l'Interior posara una medalla al fèretre del seu marit a la capella ardent instal·lada a la comandància de Pamplona.

L'associació majoritària en la Guàrdia Civil, Jucil, demana una comissió d'investigació al Congrés per a aclarir la mort de dos agents. Apunten directament al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè consideren que és incapaç de resoldre els problemes del narcotràfic al Camp de Gibraltar. A més, denuncien la falta de mitjans. 

Minut de silenci al migdia a Barbate amb Feijóo

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, s'ha desplaçat aquest dilluns a Barbate, on tindrà una reunió amb sindicats i associacions de les forces i cossos de seguretat de l'Estat al port esportiu.

"Em comprometré com a primer partit d'Espanya amb la Guàrdia Civil, amb els mitjans que necessita i continuarem treballant perquè els diners que es balafien per a mantindre un govern i els seus aliats es posen a disposició dels homes que ens defenen", ha llançat.

Així mateix, a les 12:00 hores ha participat en el minut de silenci en memòria dels guàrdies civils, que serà davant de l'ajuntament del municipi gadità.

Feijóo ha insistit que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha de deixar el càrrec, encara que "hauria d'haver dimitit ja per altres coses". "O dimiteix Marlaska o és destituït. No és capaç de mantindre la seguretat de la Guàrdia Civil que opera contra el narcotràfic, però presumeix de mitjans", afirma.

Minut de silenci a les portes de la seu de la Generalitat
Minut de silenci a les portes de la seu de la Generalitat / À Punt NTC

Mazón: "La dimissió de Marlaska havia d'haver-se produït ja"

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies s'ha dirigit als ajuntaments de tot Espanya per a demanar que s'unisquen hui al minut de silenci convocat a les 12 del migdia per tal de recordar la mort d'aquests dos guàrdies civils. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha presidit al migdia el minut de silenci pel qual la Generalitat se suma a la convocatòria de la FEMP.

Mazón ha destacat en aquest acte que la dimissió de Marlaska "havia d'haver-se produït ja aquest mateix matí". Segons ha denunciat, "tenim llanxes Zodiac de cinc metres que s'enfronten a planadores de 14 metres i 900 cavalls".

També ha recordat que "s'ha desmantellat la Unitat de Coordinació de Vigilància de l'Estret fa a penes uns mesos, fet que ha desprotegit la Guàrdia Civil".

A més del Consell, s'han sumat a la convocatòria la Diputació i l'Ajuntament de València, així com altres municipis valencians. 

També et pot interessar

stats