Deu curiositats dels Jocs Olímpics de París

Compartim algunes dades sobre una edició que destaca per superar fites i trencar barreres

Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de París 2024
Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de París del 2024 / Reuters

París s’ha bolcat de ple en la celebració dels Jocs Olímpics del 2024. Des del passat 26 de juliol i fins al pròxim 11 d'agost a la ciutat del Sena es respira l'esperit olímpic en cada carrer.

A continuació, compartim deu curiositats d'unes Olimpíades que deixaran empremta, perquè esta edició també passarà a la història per superar fites i trencar barreres.

Tercera vegada a París

París s'ha convertit en la segona ciutat, juntament amb Londres, que ha acollit els Jocs Olímpics en tres ocasions. Anteriorment, ho havia fet el 1900 i el 1924 —fa ara just cent anys—.

Cerimònia d'obertura a l'exterior

Per primera vegada en la història, la cerimònia d'obertura no ha tingut lloc en un estadi, sinó al llarg del riu Sena, on els atletes de cada país van desfilar en embarcacions. El recorregut va culminar als jardins del Trocadéro, als peus de la torre Eiffel.

Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics París 2024
Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics París 2024 / Reuters

Els valencians que busquen la medalla

Un total de 32 esportistes valencians representen la delegació olímpica espanyola en els Jocs de París. Participen en dèsset modalitats esportives diferents, i la gimnàstica, amb huit representants, és la disciplina més concorreguda.

Representació espanyola paritària

És la primera cita olímpica paritària, és a dir, amb la mateixa participació tant de dones com d'homes. I, en el cas de la delegació espanyola, és la primera vegada en la història que compta amb més esportistes dones que homes.

Delegació d'Espanya durant la cerimònia d'obertura de les Olimpíades
Delegació d'Espanya durant la cerimònia d'obertura de les Olimpíades / EFE

Delegació de persones refugiades

En esta edició dels Jocs Olímpics, 36 esportistes, 13 dones i 23 homes, formen una delegació que no té ni nom ni bandera. Es tracta de la delegació dels refugiats, que han hagut de fugir de casa a causa dels conflictes armats, i que representaran els 117 milions de desplaçats que s’han vist obligats a fugir de dotze països d'arreu del món.

Nadal, entre els portadors de la torxa

El tenista mallorquí Rafa Nadal, juntament amb altres llegendes de l'esport com Carl Lewis, Nadia Comaneci o Serena Williams, van ser alguns dels rellevistes que van portar la torxa olímpica cap al peveter durant la cerimònia d'obertura.

El breakdance, nou esport olímpic

El breakdance s'estrena com a esport olímpic en esta edició, després d'imposar-se a altres com el karate, el beisbol o el futbol sala, que hauran d'esperar a ser inclosos en futures cites olímpiques.

Competició de breakdance
Competició de breakdance / olympics.com

Dispositiu de seguretat sense precedents

Per a la cita, s'ha desplegat un dispositiu de seguretat sense precedents: entre 30.000 i 45.000 policies i gendarmes patrullaran els carrers de París durant els Jocs Olímpics. A estos, s'hi han de sumar militars, vigilants privats i agents de seguretat vinguts d'altres països per a reforçar l'esdeveniment.

Les mascotes olímpiques

Les mascotes d'estes Olimpíades són les Phryges, que s'inspiren en els tradicionals barrets frigis. El nom i el disseny es van triar com a símbols de la llibertat i per a representar figures al·legòriques de la República.

La mascota d'estes Olimpíades està basada en un símbol de la llibertat de la història francesa
La mascota d'estes Olimpíades està basada en un símbol de la llibertat de la història francesa / Reuters

Cerimònia de clausura

La cerimònia de clausura, a diferència de la d'obertura, tindrà lloc en un estadi, com és tradició en els Jocs Olímpics. En este cas, el lloc elegit és l'Estadi de França, on es transferirà l'estendard olímpic a la ciutat de Los Angeles, futura seu de les Olimpíades del 2028.

També et pot interessar

stats