Les deu recomanacions del CEAM per a regenerar les zones cremades a la Vall d'Ebo
Reintroduir espècies emblemàtiques, com el freixe o la carrasca, o agilitzar la recuperació dels cultius de la zona, són algunes de les recomanacions
Fer plantacions noves per a reforestar la zona i augmentar la cobertura vegetal, reintroduir espècies emblemàtiques, com el freixe o la carrasca o agilitzar la recuperació dels cultius de la zona i mantindre'ls a llarg termini. Aquestes són algunes de les recomanacions que inclou l'estudi que acaba de publicar la Fundació Centre d’Estudis Socials del Mediterrani (CEAM) sobre l’impacte mediambiental de l'incendi originat aquest estiu a la Vall d'Ebo (Marina Alta) que va cremar 12.151 hectàrees i es va estendre per les valls de la Marina i el Comtat.
L'erosió del sol és la principal preocupació de l'estudi elaborat per aquest organisme investigador, sobretot davant d'un possible escenari de pluja intensa.
Les recomanacions que el CEAM planteja a les autoritats locals són:
- Previndre la caiguda incontrolada de troncs que poden causar danys personals o materials.
- Construir murs de pedra als barrancs prop de les zones urbanes, per a contindre l’aigua de pluja, a causa de la intensitat de les precipitacions a la zona.
- Fer plantacions noves per a reforestar la zona i augmentar la cobertura vegetal del sol desprotegit per a prevenir l’erosió.
- Netejar parcialment les zones arbrades als vessants de grans pendents, llevant els troncs, però deixant almenys un 10% d’ells perquè les aus puguen dispersar fruits i llavors.
- Construir feixos de branques a la part baixa dels vessants amb un alt risc d’erosió.
- Reintroduir espècies emblemàtiques, com el freixe o la carrasca, amb actuacions específiques.
- Controlar el creixement excessiu de pins en els pròxims cinc anys i vigilar l'aparició de plagues als pinars afectats
- Agilitzar la recuperació dels cultius de la zona i mantindre'ls a llarg termini.
- Habilitar menjadores i abeuradors per a recuperar la fauna silvestre.
- Desenvolupar accions de prevenció a les zones urbanes tant a les zones d’interior com al perímetre limítrof amb les àrees afectades.