Deu rutes senderistes per a conéixer a fons el País Valencià

Compartim una selecció per a recórrer a peu indrets tan meravellosos com el parc natural de Penyagolosa, la Vall de Laguar o l’aqüeducte de Peña Cortada

Imatges i mapa amb l'ubicació de les deu rutes proposades
Imatges i mapa amb l'ubicació de les deu rutes proposades / À Punt NTC

No és cap secret: el País Valencià atresora milers de rutes senderistes per a gaudir d’uns paisatges espectaculars mentre es practica esport. Probablement, si haguérem d’enumerar totes les opcions disponibles, no acabaríem mai, però a continuació compartim deu propostes de nord a sud que s’han de fer una vegada (o més) en la vida.

La ruta dels ponts penjants de Xulilla 

A l’interior trobem una ruta senderista que discorre entre les gorges del riu Túria. A través d’aquest recorregut de tretze kilòmetres, que s’ha convertit en tot un reclam per a visitar Xulilla (Serrans), creuarem dos ponts de construcció recent que ofereixen unes vistes espectaculars. L’itinerari es coneix també com la ruta dels Pantaners, ja que era el camí que recorrien els obrers que, en els anys cinquanta, s’allotjaven a Xulilla i feien i desfeien el sender per a treballar en la construcció de l’embassament de Loriguilla.

Un dels ponts penjants de Xulilla
Un dels ponts penjants de Xulilla / Comunitat Valenciana

La ruta del far de l’Albir 

Si preferiu senzillament gaudir d’una passejada tranquil·la, aquesta serà la millor opció. Es tracta d’un sender de cinc quilòmetres ubicat al parc natural de Serra Gelada. Per a arribar fins al far, recorrerem l’antiga carretera de la Punta Bombarda, a la qual podrem accedir des de l’Albir, a l’Alfàs del Pi (Marina Baixa). La recompensa la trobarem al final del camí, en el Centre d’Interpretació, on podrem xalar de vistes a la mar i visitar, si està obert, el museu per a saber un poc més de les famílies que antigament mantenien el far.

Vista aèria del far de l'Albir
Vista aèria del far de l'Albir / Ajuntament de l'Alfàs

La pujada a Penyagolosa

En aquest recorregut de nou quilòmetres ascendirem fins al cim de la segona muntanya més gran del País Valencià (només per darrere de l'Alto de las Barracas) mentre fem una ruta circular per tot el parc natural. Començarem des del santuari de Sant Joan, al qual accedirem des de Vistabella del Maestrat (Alt Maestrat). Farem l’ascensió recorrent una senda botànica amb multitud d'espècies per als amants de la fauna. En el cim podrem delectar-nos amb les vistes de tot el parc natural, just abans de baixar i tornar al santuari des d'on hem iniciat el camí.

Vistes des del cim del Penyagolosa
Vistes des del cim del Penyagolosa / Comunitat Valenciana

La Catedral del Senderisme de la Vall de Laguar

Probablement, una de les rutes més dures d’aquesta llista, però que paga la pena pels paratges naturals que ens regala a canvi de l'esforç. Ubicada en l’espectacular entorn de la Vall de Laguar, podrem començar la ruta des de la localitat de Fleix (Marina Alta) i fer una ruta circular d’uns catorze quilòmetres a través dels més de 6.000 escalons que envolten la vall i que van ser construïts pels moriscos segles arrere per a accedir als camps i les hortes que se'ls van assignar després de la conquesta cristiana.

Senderistes pugen pels escalons de la Vall de Laguar
Senderistes pugen pels escalons de la Vall de Laguar / Comunitat Valenciana

La ruta dels maquis de la Tinença de Benifassà

Es tracta d’un recorregut de setze kilòmetres ideal per a totes aquelles persones que vulguen recórrer uns escenaris rodejats d'història. Durant la circular, que comença i acaba a la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), passarem per masos i punts que temps arrere estaven dominats pels maquis, la resistència antifranquista que es va amagar a les muntanyes per a combatre la repressió. Entre els punts d’interés visitarem el Mas d'en Riera, el Mas de Jacinto, el Mas de la Pastora, el Mas de Simfores i el Mas del Cabanil.

Un dels masos que ens trobarem en la ruta dels maquis
Un dels masos que ens trobarem en la ruta dels maquis / Ajuntament de la Pobla de Benifassà

La pujada al Mondúber

En aquest trajecte arribarem fins al punt més elevat del Mondúber, el que ens oferirà unes vistes espectaculars de la costa i de la Safor. Es tracta d’una ruta d'entorn deu quilòmetres que podrem realitzar en poques hores i que només presenta dificultat en el tram final abans d’arribar al cim. A més, durant el camí podem fer una parada a la Cova Parpalló, una joia de l'art prehistòric de parada obligatòria i que ofereix visites guiades per als més curiosos.

Imatge aèria del cim del Mondúber
Imatge aèria del cim del Mondúber / Turisme de Barx

La ruta del pantà o de la passarel·la de Relleu 

Aquest itinerari circular de quasi deu kilòmetres ens acosta a un dels tresors millor guardats de Relleu (Marina Baixa): el pantà. Aquesta espectacular construcció, feta en el segle XVII, es troba en un entorn natural de gran bellesa i valor ambiental. Part de la ruta ens porta a cap per un antic camí de ferradura que ha sigut recuperat de l’oblit: el Camí de les Ripalmes o del Fasamais. En el recorregut també trobarem un forn de calç, antigues basses de reg, assuts i séquies. A mitjan trajecte arribarem al pantà i la presa on es troben la passarel·la penjant; si la nostra intenció és recórrer-la serà més que recomanable reservar amb antelació (sobretot en temporada alta i caps de setmana).

Pasarel·la habilitada al pantà de Relleu
Pasarel·la habilitada al pantà de Relleu / Ajuntament de Relleu

Via verda de Benicàssim a Orpesa

Es tracta d'una senzilla ruta que segueix l’antic traçat del tren que connectava les localitats de Benicàssim i Orpesa (Plana Alta). El recorregut, que és de sis quilòmetres per a anar i sis per a tornar (la localitat des d'on eixir és a gust del consumidor) ens oferirà vistes de la costa, ja que caminarem pel costat del mar per zones de cales i pins. Una ruta adequada per a fer amb la xicalla a peu o en bicicleta mentre es gaudeix del mar Mediterrani.

Via verda que connecta Benicàssim i Orpesa
Via verda que connecta Benicàssim i Orpesa / Comunitat Valenciana

La ruta de la Peña Cortada

Aquest recorregut de huit quilòmetres que es pot iniciar des de Xelva o Calles (Serrans) ens portarà per escenaris de pel·lícula. El moment més espectacular el viurem quan arribem a la Peña Cortada, una obertura excavada en la roca de la muntanya que desemboca en la part aèria de l’aqüeducte que haurem de creuar per a continuar el camí (amb precaució de no caure). Una altra ruta ideal per conéixer un poc més del nostre passat.

Imatge de l'aqüeducte de Peña Cortada
Imatge de l'aqüeducte de Peña Cortada / Comunitat Valenciana

La ruta del Carrascar de la Font Roja

Per acabar, a mig camí entre Alcoi i Ibi (Alcoià) hi ha la muntanya del Menejador, casa d’un dels nostres parcs naturals més emblemàtics que ostenta el rècord d'albergar la biodiversitat més gran del País Valencià: el Carrascar de la Font Roja. Pels seus camins podrem fer una ruta circular de set quilòmetres que ens permetrà pujar i baixar la muntanya arrecerats del sol gràcies a la frondosa vegetació. Una ruta agradable i senzilla que ha anat guanyant popularitat els darrers anys.

Vistes del parc natural del Carrascar de la Font Roja
Vistes del parc natural del Carrascar de la Font Roja / Comunitat Valenciana

També et pot interessar

stats