Huit rutes senderistes per a descobrir les nostres torres de guaita
De la torre de Badum, a Peníscola, a la de les Escaletes, a Santa Pola, us convidem a conéixer aquestes estructures centenàries distribuïdes al llarg de la costa valenciana
Al llarg de la costa valenciana, durant el segle XV, i especialment en el XVI, es va construir tot un sistema de torres de guaita i defensa per a protegir les poblacions dels atacs dels pirates barbarescos.
En aquella època, aquestes incursions eren molt comunes i els assaltants, a més de saquejar, segrestaven els habitants dels nuclis urbans per a vendre'ls com a esclaus o demanar rescat (encara que només tenien l'oportunitat de tornar a casa nobles i eclesiàstics).
Aquestes construccions de defensa, hui en dia en desús, ens han deixat una extensa xarxa de nord a sud del litoral del País Valencià. A continuació, us recomanem una sèrie de rutes amb les quals podreu descobrir aquest valuós patrimoni material que tenim tan prop.
Torre de la Badum, a Peníscola
La torre de la Badum, a Peníscola (Baix Maestrat), està situada en un dels penya-segats de la serra d'Irta, una alineació muntanyenca paral·lela a la costa d'uns quinze quilòmetres. La infraestructura, que segles arrere van utilitzar per a avisar al castell de Peníscola de l'arribada de l'enemic mitjançant senyals de fum, té forma troncocònica i fa una altura d'onze metres.
Si ens decidim per visitar aquesta construcció, podrem aprofitar i conéixer també l'entorn natural que l'acull amb una ruta circular al voltant de la serra d'Irta. Una altra opció és eixir des del centre de la ciutat i recórrer els vora sis quilòmetres de costa que separen el nucli urbà de la torre de la Badum.
Torre Colomera i torre de la Corda, a Orpesa
La torre Colomera, també coneguda com la torre de la Talaia, i la torre de la Corda o torre de la Renegada, estan ubicades a la costa d'Orpesa (Plana Alta). Aquestes fortaleses, juntament amb la torre del Rei, al nord, formaven la línia de defensa de la població. La infraestructura de la torre de la Corda la van reformar el 2011 i van habilitar una escala per a poder accedir a l'interior però, malauradament, la torre Colomera no conserva la part superior de l'estructura.
Totes dues torres es poden visitar a través de la via verda que connecta les poblacions d'Orpesa i Benicàssim. És un recorregut fàcil i agradable que segueix la línia de la costa i que es pot fer tant a peu com en bicicleta. A més, en cas de patir calor, ens podem refrescar en qualsevol de les platges que trobarem pel camí, com la platja de Bellver, de la Renegada o de Vora Mar.
Torre de la Vall, a Tavernes, i torre de la Serp, a Xeraco
Al litoral de de Tavernes de la Valldigna i Xeraco (Safor) hi ha dues torres de guaita separades a penes per uns pocs quilòmetres. La torre de la Vall és una de les més altes de l'antic Regne de València, de quinze metres d'altura, tres plantes i una terrassa, mentre que la torre de la Serp fa quasi set metres i mig, i té tres plantes.
L'itinerari que separa les dues construccions és de sis quilòmetres i no presenta dificultats, ja que és un camí planer. Començant des de la torre de Tavernes de la Valldigna, recorrerem camins asfaltats, juntament amb camps d'horta, passant per la séquia Mare i el riu Vaca. Una bona excusa per a recórrer el litoral de la Safor mentre descobrim una part del nostre passat.
Torre del Gerro, a Dénia
Aquesta particular torre de guaita ubicada a la serra del Montgó, a Dénia (Marina Alta), s'eleva en un dels penya-segats de la costa de les Rotes, molt prop del cap de Sant Antoni. La torre, de forma troncocònica, fa 13,5 metres i té tres plantes i dos matacans, unes estructures que permetien llançar objectes per a defendre's.
La ruta comença prop de l'observatori de cetacis i avifauna que hi ha a la platja de les Rotes. La distància que separa la platja de la torre és de vora un quilòmetre. Així és que, si seguim les indicacions que hi ha pel camí d'ascensió, arribarem en poc temps al nostre destí, ubicat a 125 metres sobre el nivell del mar. A més, una vegada dalt, si tenim sort i el dia està ras, podrem albirar Eivissa i Formentera a l'horitzó.
Torre del Cap d'Or, a Teulada
Aquesta torre de guaita, que pren el nom del penyal del cap d'Or en què se situa, està ubicada a Moraira, dins del terme de Teulada (Marina Alta). Els sentinelles que la vigilaven estaven en contacte amb les torres veïnes de la Granadella i Ifac i controlaven tot el que succeïa a la badia de Calp. La construcció presenta una planta circular, de 26 metres de perímetre, 7 de base i 11 d'altura.
Aquesta senzilla ruta es pot iniciar des de la platja del Portet de Moraira. Des d'allí, si seguim les indicacions que condueixen a la torre, recorrerem una primera part entre urbanitzacions i un segon tram d'entorn natural que ha aconseguit sobreviure a l'urbanisme salvatge. També és possible desviar-se en una de les cruïlles per a visitar la popular cova de la Cendra.
Torre de l'Aguiló, a la Vila Joiosa
A la Vila Joiosa (Marina Baixa), quasi fitant amb el terme municipal de Finestrat, podem trobar la torre de l'Aguiló, una construcció que també data del segle XVI i que van restaurar el 2009. És una torre prismàtica de base quadrada, que té l'entrada a mitjana altura i presenta, a més, un matacà. La construcció, ubicada a 147 metres d'altura, ens ofereix una vista panoràmica de tota la comarca i de la seua geografia: des de la serra Gelada fins al Puigcampana.
S'hi pot arribar pel Sender de la Costa, una ruta de sis quilòmetres que podrem fer i desfer en dues hores, aproximadament. L'itinerari es pot començar des de la platja del Torres, on també podrem fer una parada per a visitar altres dels atractius arqueològics de la capital de la Marina Baixa: la torre funerària romana, més coneguda com la Torre d'Hèrcules.
Torre de les Reixes, al Campello
La torre de les Reixes del Campello (Alacantí) està situada en un paratge protegit de gran bellesa que va ser línia fronterera entre els regnes de Castella i Aragó fins al 1296. La construcció, de forma troncocònica, es troba a 150 metres sobre el mar i fa onze metres tant d'altura com de diàmetre.
Podrem arribar-hi des de la platja de la Lloma de les Reixes, la qual té la parada del TRAM de Cala Piteres a poca distància. Des de la mateixa platja podrem ascendir a la torre en menys d'una hora (depenent de la forma física). Una vegada dalt, només faltarà gaudir d'unes vistes privilegiades de la costa de la Marina Baixa, al nord, i de l'Alacantí, al sud.
Torre de les Escaletes, a Santa Pola
Aquesta torre, ubicada al cap de Santa Pola (Baix Vinalopó), és la millor conservada de les tres torres que encara perduren al terme municipal. La infraestructura, que sembla que van construir damunt d'una altra torre d'origen musulmà, tenia com a funció principal avisar dels vaixells enemics que s'amagaven a la pròxima illa de Tabarca.
Podem aprofitar la visita a Santa Pola i, a part de visitar la torre de les Escaletes, recórrer la serra i allargar-nos fins al mirador del far de Santa Pola, una moderna passarel·la que se situa damunt dels penya-segats de la muntanya i ens ofereix unes vistes excepcionals de la costa. La millor manera és iniciar la ruta des de l'avinguda del Catalanet pujant les escales que condueixen a la torre.