Dia de les persones sense sostre: "Per al 90% de la societat som invisibles"

El col·lectiu denuncia la falta d'accés als drets constitucionals i la desprotecció social que pateixen

El 30 d'octubre es commemora el Dia de les Persones sense Sostre / À Punt NTC

"Jo estava ací dalt, i ara estic ací baix". És el testimoni d'un home que ha dormit tres anys al carrer, però podria ser el de moltes persones que viuen la seua mateixa situació. "Per al 90% de la societat no som res, som invisibles" es lamenta, mentre fa una crida a la solidaritat.

Aquest diumenge es commemora el Dia de les Persones sense Sostre, una jornada amb la qual es pretén fer visible la vulnerabilitat extrema que viuen aquestes persones que queden al marge de les relacions socials, de l'espai públic normalitzat i de l'accés a l'habitatge, l'ocupació i la protecció social.

Amb motiu d'aquest dia, Càritas ha llançat la campanya "Fora de Cobertura", que vol incidir en la desconnexió total que viuen les persones sense llar. En són 4.146 en la Comunitat Valenciana, segons l'Enquesta a les persones sense llar corresponent a 2022 i publicada aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística, reflecteix un increment del 24,5% d'aquest fenomen en l'última dècada.

Segons l'informe Foessa de cohesió social 2022, una de cada cinc llars pateix exclusió residencial a Espanya i el 2,3% amenaces d'expulsió del seu habitatge. A més, almenys 700.000 persones dormen al carrer, un augment del 70% en els últims deu anys.

També s'ha detectat un augment de persones joves sense sostre, que representen el 30%, i de dones, que ja arriben a ser el 25% de les persones sense llar. Així mateix, la mortalitat d'aquest col·lectiu és quatre vegades superior a la de la població general, amb una esperança de vida de cinquanta anys: és a dir, viure al carrer arrabassa una mitjana de trenta anys de vida, segons la darrera enquesta de l’INE a persones en aquesta situació.  

També et pot interessar

stats