Díaz dignifica a València l'èxit del model cooperatiu en temps "de massa soroll i desafecció"
La vicepresidenta ha afirmat que l'economia social és “un autèntic orgull de país, és marca Espanya”
La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha presidit aquest divendres la inauguració de València com a Capital Espanyola de l'Economia Social 2024. La líder de Sumar ha manifestat que l'economia social és “un autèntic orgull de país, és marca Espanya” i que així s’ha de continuar defensant. Així mateix, ha posat aquesta capitalitat com a exemple que “en moments de massa soroll i desafecció és possible i democràticament desitjable col·laborar entre diferents”.
La inauguració, celebrada en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, ha comptat amb les intervencions de Díaz, de l'alcaldessa, Mª José Catalá; del conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i dels presidents de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES), José Antonio Pedreño, i de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emilio Sampedro. A l'acte han assistit representants de les principals cooperatives valencianes.
En el seu discurs, la vicepresidenta ha instat a “elevar al màxim possible” aquesta capitalitat per a posicionar l'economia social espanyola “com a referent i avantguarda a Europa i en el món” des del Mediterrani, “una mar que abraça cultures solidàries”. "El món està molt interessat en el que farem", ha asseverat.
Díaz ha destacat que aquesta és “l'economia feminista per excel·lència” amb una “vertebració territorial brutal”, que representa el 10% del PIB espanyol, amb 43.000 empreses i quasi dos milions de treballadors. Són dades que, al seu judici, han de fer reflexionar sobre la importància de l'economia social, on es necessiten moltes més empreses i treballadors. Ara bé, ha remarcat que no es tracta de competir amb l'economia social perquè són camins paral·lels per a canviar el país.
En aquesta línia, la ministra ha defensat que la capitalitat demostra que és més necessari que mai la unitat entre administracions i arribar a acords entre diferents, ja que aquesta candidatura va tirar avant per unanimitat dels grups municipals: “És possible tindre unanimitats quan treballem pel bé comú a Espanya”.
Bressol del cooperativisme
En la seua intervenció, l'alcaldessa María José Catalá ha destacat que València i la seua àrea metropolitana són “el bressol del cooperativisme en la Comunitat Valenciana”, un sector majoritàriament format per petites empreses al costat de “gegants” com Anecoop o Consum i cooperatives com Caixa Popular i per un tercer sector molt actiu en la inclusió de persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat.
Catalá ha avançat que l'Ajuntament apostarà "molt fort" pel tercer sector en 2024, amb un augment del 24% en el pressupost municipal i 745.000 euros dins de la capitalitat per a secundar 18 nous projectes. En general, ha apuntat que València destinarà quasi un milió d'euros a la capitalitat amb missions i estratègies que remetran al govern quan acabe l'any.
Per la seua banda, Rovira ha ressaltat que la tradició cooperativa de la Comunitat Valenciana, amb al voltant de 2.300 companyies, 59.000 treballadors, una taxa d'ocupació femenina del 57% i una aportació al PIB autonòmic del 7%. “Sense les persones que treballen en aquestes empreses, l'economia social no tindria sentit”, ha manifestat.
Per part seua, el president de Concoval, Emilio Sampedro ha defensat que aquesta és una capitalitat integradora a favor d'un creixement just i sostenible. “Els nostres valors ens diferencien”, ha reivindicat.
També el titular de Cepes s'ha mostrat convençut que aquesta capitalitat demostrarà que l'economia social suposa “una oportunitat única” per a beneficiar la ciutadania i respondre a desafiaments com el repte demogràfic, l'habitatge o la pobresa.