Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El ‘Dickinsonia’, l’animal més antic de la Terra

Va habitar el planeta fa 558 milions d’anys.

Fòssil del 'Dickinsonia' / Ilya Bobrovskiy-Australian Nati (AFP)

El Dickinsonia va habitar la Terra fa 558 milions d’anys aproximadament, la qual cosa el converteix en l’animal més antic conegut fins ara, segons un estudi publicat a la revista Science. Els autors han arribat a aquesta conclusió després d’analitzar les molècules de la matèria orgànica d’un fòssil trobat a prop del mar Blanc, al nord-oest de Rússia.

La ciència ha passat 75 anys intentant determinar la naturalesa del Dickinsonia i altres fòssils de la fauna del període ediacarià per saber si eren amebes unicel·lulars gegants, líquens, experiments fallits de l’evolució o els primers animals de la Terra. Ara, Jochen Brocks i el seu equip, de la Universitat Nacional d’Austràlia, s’han centrat en l’anàlisi del greix trobat dins del fòssil. “Es confirma que és l’animal més antic del planeta i es resol un misteri de dècades que ha sigut com el Sant Greal de la paleontologia”, ha afirmat Brocks.

El Dickinsonia tenia una forma ovalada i una alçària d’1,4 metres. Tenia el cos dividit en segments que, segons diuen els científics, recorden a un conjunt de costelles. Segons Ilya Bobrovski, un dels autors de l’estudi, la criatura pot tenir la clau que enllace el món dominat pels bacteris i el dels grans animals. Fa 541 milions d’anys, va ocórrer l’explosió cambriana, un esclat de noves formes de vida en què van aparéixer la majoria dels grups animals. Els experts afirmen que la fauna d’Ediacara va ser el preludi d’aquesta explosió de vida.

En la investigació han participat científics de la Universitat Nacional d’Austràlia, en col·laboració amb l’Acadèmia Russa de Ciència, l’Institut Max Planck de Biogeoquímica i la Universitat de Bremen, a Alemanya.

També et pot interessar