Les diferències entre la primera i la segona onada de la pandèmia
El 65% dels contagiats ara són menors de 65 anys i ha baixat el temps d'ingrés hospitalari.
La segona onada de la pandèmia, que a la Comunitat Valenciana està assolint el pic màxim al novembre, difereix bastant de la que va colpejar tot Europa la primavera passada. És diferent tant per l'edat més jove de les persones que es contagien, com per la disminució del temps que passen ingressades, i per la menor quantitat d'intubacions que es fan.
Des de l'estiu, la piràmide d'edat de les persones infectades amb Covid-19 ha canviat. Segons dades de la Conselleria de Sanitat, si la primera onada va afectar majoritàriament la població de més de 65 anys, ara representen el 20% del total de contagis. La franja entre els 15 i els 64 anys en concentra vora el 65%. Són edats en què també es donen alguns casos greus que, fins i tot, requereixen ingrés en unitats de cures intensives, segons recordava aquest dimarts la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.
Encara no s'ha trobat un antiviral que acabe definitivament amb el virus però, a diferència dels mesos de març i abril, actualment hi ha més tractaments per a combatre la malaltia i això ha reduït el temps d'hospitalització. A més, ha disminuït la xifra de pacients Covid que necessiten respiradors.
La corba de la segona onada de la pandèmia, però, encara no s'ha invertit. De moment, no s'han pres mesures tan extremes com el confinament domiciliari decretat al març per a fer front a la pandèmia. A la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha optat per tancaments perimetrals, confinaments quirúrgics en cas d'algun municipi amb incidències molt elevades, toc de queda i altres restriccions per a reduir el contacte social, com ara la reducció d'aforaments o la limitació de reunions a sis persones. A pesar de les mesures, implantades des de mitjan octubre, la xifra de brots es manté alta i els contagis són majoritàriament d'origen social.