Dimiteix el mestre de tornejants d'Algemesí per la dificultat d'incorporar la dona en el ball
Juanfran Felici defén que aquesta dansa guerrera, declarada patrimoni de la humanitat, s'adapte als nous temps.
Els Tornejants d'Algemesí és la dansa guerrera del segle XVIII que pertany a les Festes de la Mare de Déu de la Salut. Han sigut declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco i ixen al carrer cada 7 i 8 de setembre a Algemesí, a la Ribera Alta. Qui ha sigut durant sis anys mestre de tornejants, Juanfran Felici, acaba de dimitir perquè s'havia proposat que la dona participara en el ball ja enguany i "adaptar-se així al segle XXI", però no ho ha aconseguit.
El sistema d'accés impedeix la regeneració
En una entrevista en Les notícies el matí de la ràdio d'A Punt, Felici ha explicat que el patronat arreplega en els seus estatuts la possibilitat que hi haja dones tornejants, per tant, en el paper és possible, però l'accés en la pràctica és "conflictiu". Els dansadors són 7 i en el grup són 14 i on hi ha dones. Accedeixen al ball quan algú dels 7 deixa de fer-ho i no hi ha límit de temps per a ballar.
El ja exmestre de tornejants defén adaptar el ball a les característiques de la festa i que la dona puga dansar en igualtat de condicions que l'home. "No hauria de ser tan difícil el seu accés en ple segle XXI, sobretot perquè no implica que hi haja més persones ballant en la processó o un vestit diferent, no hauria de tractar-se de dones o homes, tots podem i tots sabem ballar", argumenta.
Felici ha manifestat en l'entrevista que se sent molt trist per dimitir com a mestre, però assegura que ho fa per coherència i perquè "tinc una filla i vull que se senta orgullosa de mi".