La Diputació d'Alacant se suma a la petició de nul·litat dels sumaris judicials al poeta Miguel Hernández

PP, PSOE i Compromís han presentat una moció conjunta en suport a la petició de la família de l'escriptor oriolà

El poeta Miguel Hernández, natural d'Oriola, en una imatge d'arxiu
El poeta Miguel Hernández, natural d'Oriola, en una imatge d'arxiu / Fundació Miguel Hernández (Europa Press)

El ple de la Diputació d'Alacant ha aprovat este dijous una moció conjunta signada pel Partit Popular, PSOE i Compromís en suport a l'anul·lació dels sumaris judicials contra Miguel Hernández, que va morir a la presó en 1942. Amb esta proposta, que ha tingut el vot en contra de Vox, la institució provincial se suma a la petició de la família perquè el govern d'Espanya declare nuls estos processos judicials.

La família ha demanat una declaració de reconeixement i reparació personal a favor del poeta oriolà, per a assegurar així que la seua memòria quede redimida de les falses i injustes acusacions que el van perseguir fins a la mort. 

Una iniciativa que se suma a la presentada per Compromís al consistori d'Elx (Baix Vinalopó) i que també va tirar endavant amb el suport d'esta formació i del PSPV-PSOE, l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, soci de govern dels populars al consistori. El Consell també va aprovar este dimarts l'adhesió a la petició de la família de Miguel Hernández per a l'anul·lació dels sumaris judicials. En canvi, la proposta no va prosperar a la mateixa Oriola, on PP i Vox van votar en contra.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha assenyalat en la seua intervenció que “Miguel Hernández va ser un home valent que va defendre la llibertat, la justícia i la veritat i que va ser condemnat de manera injusta per pensar diferent de la resta". Navarro ha convidat a reparar la identitat "del nostre poeta més universal" i, en extensió, de la província d'Alacant. De fet, tant l'aeroport com una de les seues universitats públiques porten el seu nom.

El diputat socialista José Joaquín Hernández ha assenyalat igualment que “la reparació històrica del poeta és, al seu torn, una reparació de la mateixa identitat i dignitat de la democràcia alacantina i valenciana”. Ha agraït el suport de les diferents formacions a la moció “en un gest d'unitat política per a netejar el nom del poeta i reafirmar el compromís amb la reparació històrica i la justícia social”. 

Vox vota en contra d'esta moció

Per contra, Gema Alemán, portaveu de Vox, ha dit que la moció “part d'una visió parcial i polititzada de la història que pretén obrir ferides del passat” i ha presentat una esmena parcial que ha sigut rebutjada, en la qual instava el govern espanyol a "anul·lar tots els processos judicials injustos en la Guerra Civil", equiparant José Antonio Primo de Rivera o Federico García Lorca, "perquè la memòria no siga selectiva". 

Sumar registra una iniciativa al Congrés a favor d'Hernández

El grup Sumar ha presentat este dijous al Congrés una proposició no de llei on dona suport a l'anul·lació d'estos dos sumaris judicials, que van ser impulsats contra el poeta i se sumen a l'exigència de la família per un reconeixement just de l'autor oriolà. "El discurs de Carlos Mazón torna a situar al PP en el negacionisme de la realitat de la dictadura franquista", ha manifestat la formació en un missatge compartit esta vesprada a través de la xarxa social X.

També et pot interessar

stats