Es disparen les infeccions sexuals entre dones: un 1.000% més en set anys, la meitat en menors de 24
Clamídia i gonorrea són les més diagnosticades i Catalunya, Madrid i Comunitat Valenciana encapçalen el rànquing d'incidència
Les infeccions per transmissió sexual (ITS) a Espanya es disparen entre les dones i es diagnostiquen sobretot en les més joves. Són dues de les principals conclusions d'un estudi sobre la prevalença d'aquestes malalties en la població femenina elaborat per l'Observatori Bloom, amb el suport de Clínica Dexeus i la Fundació Puigvert, que comprén els últims anys, fins a l'esclat de la pandèmia.
Entre 2012 i 2019 els sistemes de vigilància epidemiològica de les comunitats autònomes reportaren més de 50.000 casos d'ITS, de les quals només 16.304 corresponen a l'últim any de la sèrie, 2019. És la xifra més alta de tot el període analitzat. El creixement respecte a 2012 és del 1073%, el que suposa que en set anys la incidència s'ha multiplicat per més de deu. I això sense tindre en compte les infeccions que no són de declaració obligatòria, fet que deixa fora de l'estadística altres ITS molt comunes entre dones com el virus del papil·loma humà (VPH) o el virus de l'herpes simple (VHS).
L'informe, anomenat "ITS en dones a Espanya" recull les xifres de creixement d'aquestes infeccions a partir de dades oficials i analitza les causes i els canvis de tendència en termes sexuals entre la població femenina a partir d'una enquesta a 2.021 dones, mostra que inclou també transsexuals i persones no binàries.
Les veus expertes són unànimes en les estimacions: hi ha una tendència a l'alça en les ITS. I atribueixen el repunt a diversos factors, entre d'altres la millora dels sistemes de detecció. Les xifres de diagnòstic són "alarmants", reconeix la directora de la publicació de salut femenina Bloom, Andrea Aznar, tot i que "també és veritat que ha millorat la vigilància epidemiològica i es diagnostiquen més casos que abans potser estaven en l'ombra". Altres elements amb què la comunitat mèdica explica el creixement d'aquest tipus d'infeccions són la falsa sensació de seguretat entre la població sexualment activa i un increment exponencial de les pràctiques sexuals de risc.
De l'estudi també es conclou que les dones joves són les que tenen les taxes més altes d'incidència per a quasi totes les ITS. Segons dades de l'Institut d'Investigació Carlos III, les xiques entre 15 i 24 anys engloben el 50% dels casos registrats en 2019. A mesura que compleixen anys el percentatge decreix, especialment a partir dels 35. Una disminució de prevalença que està relacionada amb l'estabilització del nombre de parelles sexuals.
Clamídia, la reina de les ITS entre dones
Entre les infeccions de transmissió sexual que afecten les dones, la clamídia és la més comuna: suposa el 64,8% dels més de 50.000 casos d'ITS notificats entre 2012 i 2019. En segon lloc, hi ha la gonorrea, amb un 15,6% dels casos. Aquestes dues malalties dominen el rànquing i han experimentat el creixement més destacable: les infeccions per gonorrea s'han multiplicat per més de huit (+729%), mentre que les de clamídia quasi se sextupliquen (+480%).
A més distància, el virus del VIH suposa el 8% dels diagnòstics, seguit de sífilis (5,6%), hepatitis C (3,6%), hepatitis B (2,3%) i limfogranuloma veneri (0,1%). Aquestes xifres deixen dades per a l'esperança, ja que l'estudi apunta a una estabilització del VIH entre les dones: els casos a penes augmenten un 5,6% entre 2015 i 2019 i fa una dècada que estan estancats entre 400 i 500 nous diagnòstics anuals. D'altra banda, l'hepatitis B presenta xifres a la baixa en l'últim lustre i redueix la incidència un 41%.
Més concentració poblacional, més risc de contagi
Un altre factor que afecta la prevalença d'ITS és el lloc de residència: l'informe mostra que és on hi ha més concentració de població i més flux turístic on es donen més casos. Així, l'impacte més gran es veu en comunitats de l'arc mediterrani com Catalunya (que el 2019 concentra més de la meitat de les infeccions sexuals reportades a tot Espanya), la Comunitat Valenciana (8,7% del total) i Andalusia (5,6%). Però també Madrid (11%) o les Canàries (1,4%).
La majoria de zones amb incidència més alta forma part del catàleg de destinacions vacacionals favorites dels turistes. Tanmateix, això no significa que les ITS siguen estacionals: “No hi ha més circulació dels bacteris en un moment determinat de l'any, com ocorre amb la grip”, matisa Asunción Díaz, epidemiòloga de l'Institut de Salut Carlos III. En canvi, “durant estiu o les vacances, quan hi ha més moviment de la població, també podrien donar-se canvis en les conductes sexuals”, afegeix. De fet, el 26,09% de les dones diagnosticades amb una ITS en algun moment de la seua vida, considera que és prou probable que es contagiara durant les vacances.
Educació sexual, la gran assignatura pendent
L'enquesta de l'Observatori Bloom posa de manifest que la societat encara manca d'educació sexual, l'eterna assignatura pendent. Com a mostra, un percentatge: el 70% de les dones consideren que tenen un coneixement "deficient" sobre les infeccions de transmissió sexual i el 13,46% no en sabria citar cap.
La falta d'educació sexual, segons l'estudi, es trasllada a les xifres d'ús del preservatiu com a mètode de protecció. El 80% de les dones no l'utilitza quan practica sexe oral, a pesar que és també una via de contagi. L'andròleg Álvaro Vives, cap de la Unitat d'ITS de la Fundació Puigvert, adverteix que el condó és insuficient si només es gasta per al moment del coit, perquè hi ha malalties com l'herpes i la sífilis que es poden transmetre per contacte, sense necessitat de penetrar.
La coneguda com a "marxa arrere" per a no ejacular dins de la vagina —mètode que no protegeix de la gran majoria d'ITS— ha sigut practicada pel 26% de les enquestades i el 10% admeten que és la pràctica habitual en les seues relacions amb homes.