Les distraccions al volant causaren 640 morts a les carreteres valencianes en l'última dècada

Un informe de la Fundació Línea Directa alerta que els despistaments durant la conducció estan darrere del 36% dels accidents mortals de trànsit  

Una persona mira el mòbil mentre condueix
Una persona mira el mòbil mentre condueix / Fabio Principe (Shutterstock)

Les distraccions al volant estigueren relacionats amb el 36% dels accidents mortals en les carreteres de la Comunitat Valenciana en els últims deu anys, quasi quatre de cada deu. I deixen un balanç esgarrifador de 640 persones mortes en sinistres de trànsit, quasi una desena part de totes les anotades en l'Estat. Són dades de l'informe elaborat per Fundació Línea Directa i Centro Zaragoza que s'ha presentat aquest dimarts, amb el títol "La vida en un segon. Distraccions i accidentalitat en les carreteres espanyoles (2012-2021)" i que se centra en la darrera dècada. Per a desenvolupar-lo s'han examinat registres d'accidentalitat en la base de dades Arena de la DGT, combinats amb els resultats de 1.700 enquestes realitzades en el conjunt del país.

Comportaments tan habituals mentre es condueix durant viatges llargs en cotxe, com ara sentir son o cansament, capficar-se en pensaments, embadalir-se en un paisatge o manipular el mòbil poden convertir-se en una sentència de mort en qüestió de segons. En xifres, es tradueix en 238.000 sinistres amb víctimes en tot el país, 6.200 vides segades i més de 30.000 ferits greus des de 2012. Línea Directa vol conscienciar amb aquestes dades del perill que comporta despistar-se al volant, que junt amb l'excés de velocitat i el consum d'alcohol i drogues conformen l'anomenat “triangle de l'accidentalitat” en carretera. 

A la Comunitat Valenciana la tragèdia causada per les distraccions es resumeix en tres números: més de 22.100 sinistres amb víctimes, més de 2.850 ferits greus i 640 morts. El percentatge d'accidents mortals per aquest motiu, 36% sobre el gruix total, situen el territori per damunt de la mitjana nacional, que baixa al 33%. El 73% dels conductors valencians reconeixen que es despisten mentre estan conduint, més de 2,2 milions. I vora 185.000 confessen fer-ho “quasi sempre”. La proporció per a aquest epígraf és inferior a la mitjana d'Espanya, però en qualsevol cas evidencia que encara fa falta conscienciació. 

Quantitat de conductors que reconeixen distraure's al volant, per territoris
Quantitat de conductors que reconeixen distraure's al volant, per territoris / Fundació Línia Directa

Encara que el nombre d'accidents per distraccions s'ha reduït notablement entre 2012 i 2021, la letalitat ha pujat un 52% fins a arribar a 2,4 morts per cada cent víctimes. La raó d'aquesta dada? La velocitat, un factor que "agreuja notablement les conseqüències de les distraccions", apunta l'informe, que destaca com les multes per excedir els límits han crescut un 26% des de 2019.

Anar abstret, principal motiu de descuit al volant

Fundació Línea Directa recorda que "les distraccions disminueixen l'estat d'alerta en la conducció i incrementa notablement el risc de patir un accident". Per exemple, i segons la DGT, l'ús del mòbil al volant multiplica per quatre les possibilitats, i enviar un missatge de text les incrementa en 23 vegades. Pel que fa als despistaments més habituals en els sinistres de trànsit, segons dades recopilades d'atestats, les preocupacions del o de la conductora en produeixen el 31%. Els segueixen el cansament (30%), mirar l'entorn (13%) i interactuar amb els passatgers del vehicle (10%). No obstant això, el que vertaderament preocupa i on les autoritats tenen posat l'ull és l'ús del mòbil, tot i que la dificultat per a incloure aquest gest en els atestats limita molt el pes que té en les estadístiques. Però les xifres parlen per si mateixes: més de 13 milions d'automobilistes (48%) reconeixen usar-lo habitualment mentre condueixen, i 600.000 es confessen “addictes”.

Els sinistres per distraccions solen produir-se en vies interurbanes (60%), el cap de setmana (37%) i per una col·lisió per abast (27%). El conductor accidentat sol ser un home adult que es despista, sobretot, en rectes prolongades i en els semàfors. Per comunitats autònomes, els que afirmen despistar-se més estan a Canàries, Regió de Múrcia i Castella i Lleó. En canvi, els que menys ho fan són els d'Aragó, Extremadura i Catalunya. 

A la pregunta sobre els principals motius de descuit independentment d'haver patit un accident o no, els conductors valencians reconeixen que solen caure en l'“efecte tafaner” d'altres accidents (83%), manipular el GPS integrat o en el telèfon en marxa (52%) i llegir els missatges de WhatsApp (34%). Fins i tot vora un 10% admet despistar-se per gravar-se amb el mòbil i interactuar en xarxes socials. 

Línea Directa recorda que les distraccions al volant comporten sancions econòmiques i retirada de punts del permís de conduir, segons la gravetat. Des de fa un any i arran de l'última reforma de la llei de Trànsit, manipular el mòbil durant la conducció comporta una multa de 200 euros i sis punts més en el carnet.

També et pot interessar

stats