Districte únic, més matemàtiques i més anglés: les novetats del curs 2024-2025

També s'implanta l'homologació del C1 de valencià si aproven l'assignatura amb més d'un 7

El 9 de setembre comença el curs escolar a la Comunitat Valenciana / Shutterstock

El 9 de setembre, l'alumnat valencià torna a classe per a començar un any escolar amb novetats importants. Este és el primer curs en què la Generalitat ha pogut implantar els canvis que, en paraules de Daniel McEvoy, secretari autonòmic d'Educació, "aprofundeixen en la llibertat, tant de l'elecció del centre com de la llengua".

McEvoy, a qui ha entrevistat À Punt, insisteix en el concepte de llibertat "com a leitmotiv de la Conselleria d'Educació". El procés d'admissió del curs 2024-2025 ja ha sigut diferent perquè s'ha aplicat el sistema de districte únic i altres novetats en la baremació d'adjudicació de centre d'estudis. Segons McEvoy, este procés "ha facilitat en gran manera la selecció de centre docent per part de les famílies" i assegura que el resultat ha sigut molt positiu.

Més hores de matemàtiques i de llengua estrangera

Enguany entra en vigor el nou decret de currículum de secundària, que inclou una reformulació de les matèries. El secretari autonòmic explica que, arran de les avaluacions externes que reflecteixen cert dèficit en matemàtiques i en llengües estrangeres, la conselleria ha decidit augmentar-ne les hores lectives. Ara s'impartiran quatre hores de matemàtiques en tots els cursos de secundària i les mateixes d'anglés, les quals també es podran arribar a ampliar fins a les cinc hores en tercer i quart de secundària en cas de triar l'assignatura optativa de llengua anglosaxona.

A més, en este curs es recuperen les matèries de música en l'ESO, una decisió que, segons McEvoy, "és una mesura molt important en una comunitat com la valenciana".

Canvis sobre la llengua per a este curs i per al següent

La gestió de la llengua en l'educació valenciana també canviarà este curs, i ho farà encara més durant el pròxim. McEvoy afirma que "a la llibertat d'elecció del centre, s'afegirà la llibertat d'elecció de llengua". Però l'últim canvi no s'aplicarà definitivament durant este curs, sinó el 2025-2026, quan "es desplegarà totalment la llei de llibertat educativa", segons McEvoy. En canvi, durant estos mesos, sí que consultaran les famílies només de les zones valencianoparlants perquè trien la llengua base d'ensenyament. A les zones castellanoparlants ja comença a aplicar-se la modificació arran de la decisió que van prendre els seus consells escolars.

A més, respecte a la llengua, hi haurà dos novetats que sí que entraran en vigor a partir de setembre. La primera és que l'alumnat tindrà la possibilitat de fer els exàmens en qualsevol de les dos llengües cooficials, independentment de la llengua vehicular de l'assignatura, a excepció de les matèries de llengua. D'altra banda, les comunicacions entre els centres educatius i les famílies haurà de ser també en ambdues llengües.

Este curs també es faran efectives les certificacions automàtiques dels nivells de valencià, de manera que l'alumnat que haja cursat les diferents ensenyances rebrà automàticament les acreditacions de competència del valencià. Així doncs, des d'este curs que ara comença, els alumnes que aproven l'assignatura de valencià amb una nota superior a 7, n'aconseguiran l'homologació d'un nivell C1.

També et pot interessar

stats