Les carreteres d'entrada a València tornen a la normalitat en les últimes hores de l'operació tornada

S'esperava gran afluència de trànsit esta vesprada en les vies que connecten les zones del litoral amb les grans ciutats

AP-7 a l'altura de Museros
AP-7 al terme de Museros (Horta Nord) / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de setembre 2024 - 06:30 Actualitzat: 01 de setembre 2024 - 21:30

Comença setembre i per a moltes persones arriba l'hora de dir adeu a les vacances i tornar a casa i a la rutina. Una tornada que, de fet, ja s'està materialitzant a les carreteres des de divendres, encara que la majoria dels desplaçaments del cap de setmana —4.760.000 viatges en tot l'estat espanyol, més de mig milió en carreteres valencianes— tindran lloc este diumenge.

Durant les primeres hores del dia s'esperava que les complicacions es registraren principalment en accessos a platges, però en general, la circulació ha sigut fluida durant tot el matí. Per contra, la previsió de la vesprada sí que s'ha complit: s'esperaven retencions des de les 16:00 hores, sobretot a les vies que connecten les zones del litoral amb les grans ciutats.

Poc abans de les 21:00 hores, la DGT ha informat que les carreteres valencianes han recuperat la normalitat i ja no hi ha pràcticament retencions. Al llarg de la vesprada, s'han registrat retencions a la V-31 a l'altura de Silla, a l'A-3 a l'altura de Xiva i a l'A-23 a l'altura de Gilet, totes en sentit a València, i a l'A-7 a l'altura de Bétera cap a Alacant.

Tanmateix, els estiuejants no tornaran a casa només per carretera, ja que hi ha programats un gran nombre de trens la destinació o l'origen dels quals és la Comunitat Valenciana: fins a huitanta per cadascun dels tres dies d'esta operació tornada.

Els trajectes més freqüentats seran, com de costum, els de la combinació València-Madrid, Alacant-Madrid i València-Barcelona. En total, des de primera hora del matí, des de casa nostra estan eixint trens que arriben a cent destinacions espanyoles diferents. De fet, hui al migdia s'han format llargues cues a l'estació Joaquim Sorolla de València, sobretot per a pujar als trens amb destinació Madrid i Barcelona.

Cues a l'estació de Joaquim Sorolla de València
Cues a l'estació de Joaquim Sorolla de València / À Punt NTC

Als aeroports també s'espera un tràfec significatiu este diumenge. A l'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández hi ha programades hui 356 operacions de les 1.135 previstes per a tot el cap de setmana, mentre que a l'aeroport de València s'enlairaran i aterraran 239 avions dels 702 programats per als tres dies.

Si bé a València s'ha produït un augment del 3% respecte a l'any passat en nombre de vols—de 682 a 702—, és a Alacant on realment les operacions han pujat de manera notable, ja que han passat de 970 durant el 2023 fins a 1.135 enguany, un 17% més. A Alacant, el turista majoritari és el britànic, seguit a llarga distància pel nacional; mentre que a València destaca el turista espanyol, seguit per l'italià i l'alemany.

Recomanacions pràctiques per als viatgers

Per a vigilar el trànsit en esta operació tornada, la DGT compta tant amb mitjans humans com tècnics, incloent-hi radars fixos i mòbils de control de velocitat, helicòpters, drons, càmeres, furgonetes i motos camuflades per a controlar l'ús de mòbil i del cinturó de seguretat i el respecte a les normes per part dels motoristes. En les zones més conflictives s'instal·laran carrils reversibles i addicionals i establiran itineraris alternatius.

L'organisme llança una sèrie de recomanacions per a evitar accidents durant l'operació tornada. En primer lloc, la DGT aconsella parar atenció a les condicions meteorològiques adverses, ja que el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha establit este diumenge al migdia l'alerta groga per pluges i tempestes a pràcticament tot l'interior de la Comunitat Valenciana, excepte a les comarques del sud.

Per això, de cara a la pluja que es preveu, es demana als conductors disminuir la velocitat i augmentar la distància de seguretat. De fet, si en algun moment hi ha dificultats en la circulació per les pluges o altres causes meteorològiques, recomanen detindre's en un lloc apropiat fora de la carretera fins que les adversitats cessen i siga segur continuar el viatge.

A més, també es recomana informar-se puntualment en la carretera, ja que permet prendre decisions sobre la ruta més idònia i evitar inconvenients. La informació es pot consultar a través dels butlletins que difon el Servei d'Informació de Trànsit per les emissores de ràdio, a través del telèfon 011 i les xarxes socials de la DGT.

També et pot interessar

stats