El doctor Luis Martí-Bonmatí (Eucaim): "Podrem estudiar tots els tumors i detectar-los fins i tot abans que apareguen"
El cap científic del projecte destaca que la revolució en la lluita contra el càncer està en l'ús de milions d'imatges de tot Europa i de l'aplicació d'intel·ligència artificial
València lidera el projecte Eucaim, finançat per la Unió Europea. És una gran base de dades d'imatges sobre càncer gestionada amb l'ajuda de la intel·ligència artificial que promet revolucionar el diagnòstic i el tractament d'esta malaltia.
El projecte va començar fa un any i mig amb la participació dels principals centres d'investigació europeus que s'acaben de reunir per a cohesionar tots els treballs que s'havien desenvolupat de forma individual.
El cap de Radiodiagnòstic de l'Hospital La Fe de València, el doctor Luis Martí-Bonmatí, cap científic del projecte Eucaim ha destacat en Les notícies del matí que la revolució d'este projecte està "en l'ús de milions d'imatges de tot Europa", i també en la utilització de "solucions d'intel·ligència artificial per a fer que de les imatges es puga extraure coneixement".
D'altra banda, el projecte permet "cohesionar" científics de dades, enginyers d'intel·ligència artificial, mèdics, radiòlegs "perquè Europa tinga la seua gran infraestructura per a investigar en imatge en pacients amb càncer".
El doctor Luis Martí-Bonmatí lidera com a cap científic este projecte finançat per la CE que consisteix en gran base de dades, d'àmbit europeu, que promet revolucionar el diagnòstic i el tractament del càncer en Europa amb l'ajuda de la intel·ligència artificial.
Els models permeten saber en un pacient determinat què tindrà, què té, com es comportarà eixe càncer i a quins tractaments respondrà
"L'Eucaim és el reconeixement de la UE que és necessari crear un banc una infraestructura enorme amb milions d'imatges on hi haja molts investigadors dedicats a desenvolupar eines d'intel·ligència artificial. Uns models que permeten saber en un pacient determinat què tindrà, què té, com es comportarà eixa lesió, a quins tractaments respondrà i, d'alguna forma, millorar la sanitat", ha explicat el doctor.
I és que, segons ha afegit en l'entrevista, la imatge medica té un "pes fonamental" en els pacients amb càncer, ja que detecta les lesions i en coneix l'extensió, "però encara hi ha molta informació que es pot generar d'eixes imatges".
Esta plataforma permetrà estudiar tots els tumors per a detectar-los fins i tot abans que apareguen, conéixer molt bé si és agressiu o no, saber a quin tractament respondrà i així minimitzar el nombre d'errades de diagnòstic i de tractament
Esta plataforma permetrà "estudiar tots els tumors per a detectar-los prompte i, fins i tot, abans que apareguen, conéixer molt bé si el tumor és agressiu o no, saber a quin tractament respondrà i així minimitzar el nombre d'errades de diagnòstic i de tractament".
El projecte va arrancar dijous, a València, amb la primera reunió de tots els socis europeus que hi participen, perquè es tracta d'un gran projecte col·laboratiu, ja que "la UE va reconéixer que era important cohesionar tots els que estàvem treballant en IA".
"És una infraestructura on ja tenim deu milions d'imatges i arribarem, almenys, als seixanta milions; ara tenim catorze hospitals i arribarem a tindre'n quaranta; tenim 94 socis, però arribarem als 200, tot perquè siga l'eina que afavorisca els investigadors, les empreses, els hospitals i les universitats per a desenvolupar coneixement", ha conclòs el doctor Luis Martí-Bonmatí.