Un documental per a reivindicar el paper de les dones de la Vall de Gallinera
L’Ajuntament ha presentat un audiovisual per a donar a conéixer la història d'aquest poble de la Marina Alta a través de la veu de les seues dones
Durant molts anys el seu paper ha sigut invisibilitzat, però ara les dones s'han convertit en les protagonistes. Les cures a la Vall de Gallinera és un documental que se centra en la figura de 24 dones nascudes als anys 40 i que explica la història de tot el poble a través de la seua vida.
“Volem que la gent que veurà el documental empatitze molt fortament”, detalla Carmen Ibarronda, guionista del documental. “Fem aquest audiovisual en una direcció molt concreta, perquè els espectadors vegen com era la vida abans, però que impacte en l’actualitat.”
El documental tracta sobre dones que s’han plantat davant de la desigualtat que les ha silenciades molts anys. “Havíem de treballar i ser autònomes, tindre una economia nostra” ens conta Carmen Moltó, una de les protagonistes del documental. “Les dones teníem doble faena que els homes, perquè els homes anaven al camp, però ja estava. Quan arribaven a casa, ja s’havia acabat” relata Anna Cristina Verger, una altra de les figures destacades de l’audiovisual.
El documental s’ha presentat a Benialí i les seues protagonistes són un tresor de la Vall de Gallinera. “Aquestes dones, veïnes meues, que amaguen darrere de les seues cases?”, planteja Majo Puig, regidora d’igualtat de la Vall de Gallinera. “Són reflexions que moltes vegades ens hem fet, especialment en temps de pandèmia, quan no pots eixir i xarrar i t’adones que no coneixes el teu veïnat”.
El projecte ha posat en valor el patrimoni viu d'aquest municipi.