El dolor menstrual afecta quasi la meitat de les dones espanyoles

El 40% de les dones assegura que la regla els limita les activitats d'una vida normal, i són les de 20 a 24 anys les que pateixen més dificultats

Imatge d'arxiu amb una dona amb forts dolors menstruals / Shutterstcok

El dolor menstrual afecta quasi la meitat de les dones espanyoles i la majoria pren alguna medicació per a calmar-lo. Un percentatge que es dispara per damunt del 60 % en el cas de les menors. Tal com explica Laura Soto, són “dolors que em deixen al llit, em toca prendre analgèsics i continuar amb la vida com si no passara res”.

Per la seua part, Ruth Pérez, amb tractament per regla dolorosa, afirma que abans que li baixe s’ha de “prendre un medicament per a poder anar a classe o quan ha de fer educació física”. El 40% de les dones assegura que la regla els limita les activitats d'una vida normal, i són les de 20 a 24 anys les que pateixen més dificultats.

Grafisme sobre el dolor menstrual
Grafisme sobre el dolor menstrual / À Punt NTC

Per exemple, Clara Lucas explica com els dolors li impedeixen “fer activitats diàries” com “anar a la universitat”, o “no agafar el tren” perquè no pot “anar plantada molta estona, i tampoc practicar esport”, i es queixa que quan va al metge li diu que “és normal” i li “recepta paracetamol”.

A conseqüència dels forts dolors, una de cada quatre dones necessita demanar la baixa mèdica, però moltes no ho fan. Els sindicats denuncien que el motiu d'esta baixa no és anònim i les dones se senten estigmatitzades. 

Blanca Escrig, membre del grup de dones del sindicat CGT, explica que “moltes dones no envien eixa baixa laboral com molts altres drets que tenim, i no les demanem perquè no ens tinguen menys en compte que a un home”. Un permís laboral que consideren que s'ha de reconéixer i normalitzar per tal de visibilitzar els problemes de salut de les dones.

També et pot interessar

stats