Domínguez (PSPV) assegura que la violència obstètrica en la llei de violència de gènere s'ha de debatre primer amb el sector mèdic

El col·lectiu de professionals de ginecologia es mostren indignats i ja han dimitit dos ginecòlogues responsables de dos hospitals públics valencians. Davant la polèmica, els grups del Botànic estudien ara reformular l'esmena

Ana Domínguez en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La nova portaveu dels socialistes valencians i vicesecretària d'Igualtat del PSPV, Ana Domínguez, ha assegurat en una entrevista a Les notícies del matí que la inclusió de la violència obstètrica dins la llei de violència de gènere és una qüestió que s'ha de debatre primer amb els professionals del sector.

Ana Domínguez s'ha referit així a l'esmena que el Botànic ha inclòs en la llei d'acompanyament als pressupostos. En aquesta esmena, presentada a instància de Compromís, s'inclou la violència obstètrica com un problema estructural. I això precisament és el que Ana Domínguez creu que cal debatre.

La intenció del govern del Botànic d'incloure el terme violència obstètrica en la llei integral contra la violència de gènere està generant molta polèmica. El col·lectiu de professionals especialitzats en ginecologia es mostren indignats i ho consideren "una aberració". De moment, aquesta controvèrsia ja s'ha saldat amb la dimissió de dos responsables de dos hospitals públics valencians. Davant de la polèmica, els grups del Botànic estudien ara reformular aquesta esmena.

Per a la vicesecretària d'Igualtat del PSPV, es tracta d'un debat "necessari perquè hi ha violències que "estan invisibilitzades", però considera que cal tractar-les "de la mà del sector sanitari" durant la setmana que queda per a tractar les esmenes a la llei d'acompanyament.

"És fonamental escoltar els professionals que diuen que existeixen uns protocols que eviten que la violència obestètrica es produïsca i no hauria de considerar-se dins de la llei de violència de gènere"

"És fonamental escoltar els professionals que diuen que existeixen uns protocols que eviten que la violència obestètrica es produïsca i no hauria de considerar-se dins de la llei de violència de gènere". Per tant, insisteix que que "hem de col·laborar amb el sector sanitari i veure la proposta que fan".

Malestar en el sector sanitari a causa de l'esmena

El col·lectiu mèdic va fer arribar una carta a À Punt en total oposició a aquesta esmena. La carta està signada per una especialista en ginecologia i obstetrícia. Hi diu que no toleraran que se'ls acuse de violència masclista pel fet de fer el seu treball.

Incloure aquest tipus de violència que es produeix durant l'embaràs i el part ha provocat malestar en el sector sanitari i fins i tot que dos ginecòlogues de dos hospitals valencians hagen dimitit dels seus càrrecs en les comissions contra la Violència de Gènere dels seues respectius centres. 

Les dos ginecòlogues que han presentat la dimissió són una integrant de la comissió contra la violència de gènere del departament de salut de l'Hospital La Fe, i la cap de servei de ginecologia i obstetrícia del Doctor Peset, que no han volgut fer declaracions. Aquest col·lectiu de professionals se sent criminalitzat i ha expressat indignació perquè el terme violència obstètrica s'incloga en la llei integral de violència de gènere de la Comunitat Valenciana, com han proposat en una esmena els partits del Botànic.

Per la seua banda, des de l'Associació de Comares admeten que tot i les millores cap a uns parts més humanitzats, la violència obstètrica existeix i està definida per l'OMS. Apunten la necessitat de fer autocrítica per a millorar en l'atenció a les dones.

D'altra banda, sobre el seu nomenament com a vicesecretària d'Igualtat i alhora portaveu també del partit, Ana Domínguez considera que significa que tots els eixos de l'executiva del PSPV "han d'estar travessats per la igualtat i ha de ser estructural" i el càrrec de portaveu "necessàriament haurà de passar pel filtre de la igualtat i intergeneracional".

"S'han de revisar totes les normes en la línia que l'abolició de la prostitució siga una realitat"

I just en la setmana del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, Domínguez ha destacat l'aposta del PSPV i del Consell per a "revisar totes les normes en la línia que l'abolició de la prostitució siga una realitat".

També et pot interessar

stats