La dona assassinada a Sagunt havia demanat ajuda a l'ajuntament dos dies abans del crim

La delegada del govern espanyol, Gloria Calero, considera que el cas obliga a revisar els protocols, després que el sistema no aconseguira salvar una dona que havia posat denuncia i tenia activa una orde de protecció.

Minut de silenci a les portes de l'ajuntament de Sagunt
Minut de silenci a les portes de l'Ajuntament de Sagunt / À Punt NTC

María Soledad, la dona assassinada anit a Sagunt pel seu excompany sentimental, va demanar ajuda divendres passat als serveis d'Igualtat de l'Ajuntament per sentir-se amenaçada, segons ha informat l'alcalde del municipi, Darío Moreno.

Fa una setmana la víctima havia denunciat l'home per maltractaments, la qual cosa havia activat un orde d'allunyament. Seguint el protocol, el jutjat va derivar-la als serveis municipals. "La dona va acudir a l'àrea d'Igualtat divendres passat per a conéixer els recursos disponibles i li processem diverses ajudes. Estàvem donant-li suport i anàvem a continuar treballant amb ella", ha explicat l'alcalde.

"Havia demanat ajuda al consistori en el marc dels nostres programes contra la violència de gènere, però la seguretat no era competència municipal, sinó de la Policia Nacional. Nosaltres ens solem fer càrrec dels casos que se'ns assignen, però aquest no n'era un", ha detallat.

Pegar-li voltes als protocols

La delegació del govern ha obert una investigació "per a conéixer què ha fallat" en un cas en què s'han seguit els protocols, ha informat la titular de la institució a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero. "No podem consentir que després d'entrar en el sistema de protecció haja passat això", ha lamentat la delegada, que ha defés la necessitat de "pegar-li una volta a tots els protocols per a donar més seguretat a les dones". "Les víctimes tarden de set a huit anys a denunciar i això ens ha de posar alerta que alguna cosa està passant", ha advertit Calero.

"La dona havia fet tot el que l'administració li demanava, trencar el silenci, denunciar, demanar les ajudes, però no l'ha salvada", ha lamentat Mayte Lafuente, de l'associació Amigues Supervivents de Sagunt, que reclama que les ordes d'allunyament s'acompanyen de mesures de protecció reals. "Una orde d'allunyament és només un paper i això físicament no impedeix a cap maltractador que s'acoste a la seua víctima i la mate, com ha passat en aquest cas", adverteix.

Primera víctima a la Comunitat Valenciana

L'homicidi es va produir passades les 20:00 hores d'aquest diumenge, quan l'home va atacar la dona amb un ganivet i després es va suïcidar llançant-se al buit des d'un quart pis. Víctima i agressor tenien 60 anys i estaven en tràmits de divorci.

Si es confirma oficialment la naturalesa masclista del crim, a la qual apunten tots els indicis, seria el primer cas d'enguany a la Comunitat Valenciana, i el nové d'Espanya.

Concentracions de condemna

El crim ha motivat diverses concentracions de rebuig i en memòria de la víctima aquest migdia. Les dependències de l'administració, les institucions i les Corts han cessat l'activitat, durant un minut de silenci, per a condemnar l'homicidi, sobre el qual també s'ha pronunciat el cap del Consell, Ximo Puig.

"María Soledad ha sigut assassinada per ser una dona lliure; no deixarem que el seu nom quede en l'oblit", ha dit l'alcalde de Sagunt en un comunicat previ a la concentració a l'Ajuntament, que ha manifestat el rebuig en nom de la ciutadania "contra aquest acte de barbàrie" i el compromís de "continuar lluitant per a erradicar aquesta xacra".

A les portes del consistori la delegada del govern ha fet una crida contra "l'intent de banalitzar la violència masclista". "Sí hi ha violència masclista i hui en tenim la prova", ha dit Calero en una referència vetlada al negacionisme d'alguns sectors de la societat i de la formació d'extrema dreta Vox.

També et pot interessar

stats