La donació d'òrgans frega els nivells prepandèmia amb 544 trasplantaments el 2022
L'Hospital La Fe de València va ser el segon que més trasplantaments va realitzar d'Espanya l'any passat
La donació d'òrgans en la Comunitat Valenciana es va acostar als nivells prepandèmia en 2022 amb un total de 544 trasplantaments, un 5,4% més que l'any anterior, enfront dels 552 de 2019. L'Hospital La Fe de València va ser el segon d'Espanya que més trasplantaments va realitzar, mentre Alacant i Castelló estan entre les províncies amb més donants.
"Aquestes dades positives i esperançadores posen de manifest que la Comunitat és solidària", ha manifestat el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, en la presentació del balanç de trasplantaments de 2022. Per això ha homenatjat els familiars de morts que "en els pitjors moments opten per donar vida a altres persones" i "se'n van amb l'esperança que una mort ha solucionat moltes vides", a més de lloar la coordinació i el treball dels professionals.
La Comunitat Valenciana es manté per damunt de la mitjana estatal en donacions d'òrgans, presenta una taxa de 49,1 donants per cada milió d'habitants enfront de la de 46,3 del conjunt d'Espanya, i supera a les autonomies amb una població similar. A més, segons Sanitat, el 87% de les famílies valencianes està a favor de la donació d'òrgans enfront de la mitjana estatal de 84%.
Entre els 544 trasplantaments de 2022 —sense comptar els 50 realitzats en altres regions amb òrgans procedents de la Comunitat—, 305 van ser de ronyó, 138 hepàtics, 65 de pulmó, 28 cardíacs i huit pancreàtics. Es van realitzar 26 trasplantaments infantils: 12 renals, deu hepàtics, dos pulmonars i dos cardíacs.
Respecte a l'any anterior només van disminuir els hepàtics, una dada que la Conselleria atribueix a la baixada de la llista d'espera i a l'enviament d'òrgans a altres zones d'Espanya. Actualment, hi ha 25 pacients esperant un trasplantament de pulmó i 15 per a un fetge, mentre en La Fe no hi ha cap pacient amb urgència 0 o prioritat absoluta per a trasplantaments.
L’any passat es van registrar nou donants vius
Durant l'any passat es van registrar 250 donants d'òrgans de cadàvers (107 en asistòlia controlada i 143 de mort encefàlica), 133 a València, 78 a Alacant i 39 a Castelló, així com altres nou donants vius.
"Hem sigut pioners en asistòlia controlada", ha destacat el director del programa de trasplantaments, Rafa Zaragoza. En 2022, fins a 226 trasplantaments es van realitzar mitjançant aquest mètode de donació després de la mort circulatòria (132 renals, 56 hepàtics, 25 pulmonars, dos cardíacs i un pancreàtic), amb 107 donants que suposen el 42,8% del total.
Per hospitals, el que més donacions va registrar en 2022 va ser el General Doctor Balmis d'Alacant (45), seguit de La Fe (43) i el General de Castelló de la Plana (39). El Clínic de València es va estrenar en la donació d'òrgans amb 26 donants, enfront dels 16 en el General de València, els 13 en el Doctor Peset i el d'Elda i els 7 en el Francesc de Borja de Gandia —en 2021 no en va tindre cap— i el de La Ribera a Alzira. Aquestes xifres demostren que la donació va estar molt repartida i que almenys va haver-hi un donant en 23 dels 24 departaments.
Paral·lelament, es va consolidar la unitat ECMO mòbil, que permet realitzar la donació d'òrgans en tots els centres hospitalaris valencians, amb un total de 31 eixides per a obtindre 58 renyons, 26 fetges i 18 pulmons destinats a trasplantaments. La Comunitat és l'única autonomia que ofereix cobertura d'ECMO mòbil a tots els hospitals de forma consolidada.
S’incorpora el General de Castelló
Quant als trasplantaments, per a 2023 se'n preveu un augment gràcies a la nova autorització a l'Hospital General de Castelló per a practicar-los. L'any passat, La Fe es va tornar a situar al capdavant en la Comunitat i, en segon lloc en l'àmbit estatal amb 302 trasplantaments: 110 de ronyó, 91 hepàtics, 65 de pulmó, 28 cardíacs i huit pancreàtics.
En el Doctor Balmis d'Alacant es van realitzar 70 trasplantaments de ronyó i 47 hepàtics, el seu màxim històric, mentre en el Doctor Peses se'n van dur a terme 88 de ronyó, en el General d'Elx 21 i en el Clínic de València 16 més d'aquest tipus.
En general es van incrementar els trasplantaments cardíacs (+27%) i els pulmonars (+18,1%), respecte a 2021, i és la primera vegada que des de l'inici de la pandèmia s'aconsegueix la xifra de 300 trasplantaments renals en un any. D'altra banda, en unes 60 donacions va haver d'intervindre el sistema judicial per a dur-les a terme.
"Tenim marge de millora", ha augurat el responsable del programa de trasplantaments, i s'ha marcat com a objectiu arribar a 600 trasplantaments per cada milió d'habitants. Per a això ha garantit que la sanitat valenciana implantarà totes les mesures del Pla 50x22 de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) que no es van incorporar a causa de la pandèmia.