Les dones en la meteorologia també són minoria
En el cos superior de meteoròlegs, representen un escàs 4% i les que tenen accés a preses de decisió o llocs directius representen un 21%
La meteorologia és una ciència que sempre ha estat molt masculinitzada i ho continua estant, però la tendència de les últimes dècades és que cada vegada hi haja més dones en aquest sector. Les diferències no només es veuen en la mateixa Aemet, on el 33% de la plantilla són dones. En les carreres de Física, Geografia o Matemàtiques, en què es formen persones que en el futur podrien ser meteoròlogues, només un 28% són dones.
Les dones sumen el 33% del personal investigador al món. A pesar de guanyar menys, que les premien menys, publiquen menys i reben menys finançament, ahí estan i no paren de créixer.
Samira Khodayar, directora de meteorologia del CEAM relata que “la presència de la dona en l’àmbit de la ciència i la física encara és molt baixa. Hi ha principalment dues bretxes que hem de superar: una és l’accés al món laboral de la ciència i l'altra l’accés als llocs directius".
La majoria de l'ocupació del futur estarà vinculada a les activitats STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Només un 28% de dones estudien aquestes branques, i les que treballen en l'àmbit de la intel·ligència artificial i arriben a llocs directius són minoritàries.
En el cos superior de meteoròlegs, cos especialitzat d'àmbit científic tècnic, les dones representen un escàs 4% i les que tenen accés a preses de decisió o llocs directius són un 21%. En la plantilla d'Aemet, el 33% són dones, que en els estudis relacionats amb la meteorologia suposen un 28% de l'alumnat.
La xarxa d'Avamet, l'Associació Valenciana de Meteorologia, té 408 socis. D'ells només vint són dones enfront de 388 homes. Amb aquestes xifres podríem pensar que les dones no tenen afició a la meteorologia, però no és així. De fet, en xarxes, l'espai de l'Oratge té més seguidores que seguidors: un 55% de l'audiència fidel són dones.