Les dones registren un 80% dels efectes adversos de les vacunes

Veus expertes denuncien el biaix de gènere de la medicina i reclamen al Ministeri de Sanitat que facilite les dades de la pandèmia desagregades per sexe

Una dona rep la vacuna contra la Covid-19 / À Punt NTC

La salut de dones i homes no és igual. Les malalties i medicaments no afecten de la mateixa forma els uns i les altres. Per això, cada vegada més veus defensen la necessitat d'aplicar la perspectiva de gènere a la medicina i la investigació. És, defenen, l'única forma d'eliminar el biaix de gènere present en la medicina des dels inicis i causat per la mirada androcèntrica que ha caracteritzat històricament aquesta ciència. Així ho va explicar la metgessa Carme Valls en la tertúlia de Les Notícies de la nit fa uns mesos, amb motiu de la publicació del seu llibre Mujeres invisibles para la medicina.

L'última mostra d'aquesta diferència de resposta del sistema immune entre dones i homess s'ha evidenciat amb el coronavirus. Ara que més de la meitat de la població espanyola ha rebut almenys una dosi de la vacuna, comencem a disposar de dades suficients per a analitzar quins són els efectes secundaris i com afecten la població.

En el sisé informe de farmacovigilància sobre vacunes de Covid-19, emés per l'Agència Espanyola del Medicament, es conclou que les dones registren un 80% dels efectes adversos dels vaccins.

Desajustos menstruals

De fet, moltes dones de tot el món han començat a compartir, a través de les xarxes socials, que han patit alteracions en el cicle menstrual després de vacunar-se. Sagnies que s'avancen o s'endarrereixen, variació en la quantitat de flux, forts dolors pelvians i baixada de la regla en dones menopàusiques són alguns dels efectes secundaris que s'han reportat d'aquesta manera informal. Però cap d'aquests efectes no apareix en els prospectes de les diferents vacunes aprovades per l'Agència Europea del Medicament ni són contemplats per la seua homòloga espanyola.

Aquests desajustos menstruals els va conéixer la matrona Laura Cámara a través de l'experiència d'algunes de les seues companyes de l'Hospital Vírgen de la Nieves de Granada que foren vacunades al febrer, però que, en comunicar-los a medicina preventiva, reberen la resposta que no estaria relacionat amb la menstruació. Una contestació que no va agradar a Cámara i la va dur a elaborar una enquesta per a arreplegar experiències similars.

Unes 5.000 dones van respondre a l'enquesta, i vora la meitat respongueren que havien notat una alteració de la menstruació, dolor o amenorrea, entre altres símptomes. Però no només això, sinó que moltes de les dones asseguraren que, en comunicar els símptomes al centre de salut, la resposta que reberen va ser minimitzar els fets i assegurar-los que les vacunes no provoquen aquests efectes secundaris perquè no estan registrats.

L'enquesta de Laura Cámara no és científica, però serveix per a reivindicar que moltes dones estan patint uns efectes després de vacunar-se que haurien de ser registrats i estudiats com a símptomes, igual com quan s'ha reportat mal de cap o dolor muscular al braç que ha rebut la punxada.

L'enquesta de Laura, però, ha inspirat la professora ajudant doctora del Departament d'Infermeria de la Universitat de Granada, Laura Baena, per a iniciar una investigació en la qual es farà una anàlisi científica d'aquests símptomes.

El projecte, anomenat Eva, ja té 65 participants i esperen arribar a les 120. A totes els registren la menstruació abans de la primera dosi, entre la primera i la segona, i després d'estar immunitzades, i els faran seguiment durant un any.

De moment no poden arribar a cap conclusió, perquè la investigació segueix oberta, però els resultats seran determinants a l'hora de comprovar si realment la vacuna afecta el cicle menstrual.

Dades desagregades per sexe

Els desajustaments del cicle menstrual no són l'única mostra de com la pandèmia ha afectat de forma diferent les dones i els homes. La catedràtica en Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d'Alacant, María Teresa Ruiz Cantero, ha investigat la tendència de la Covid-19 aplicant la perspectiva de gènere des que va arribar la pandèmia.

Ho fa perquè considera que el desconeixement de la diferent presentació clínica de la Covid-19 en homes i dones ha influït en una menor detecció precoç i menor hospitalització durant el confinament en les dones que en els homes, en una major freqüència de defuncions per sospita de Covid-19 en dones que en homes als geriàtrics i, en una freqüència més gran de Covid-19 persistent en les dones.

Per això ha llançat una petició a través de la plataforma Change.org, on sol·licita al Ministeri de Sanitat que facilite totes les dades de l'enquesta epidemiològica de coronavirus, o que les publiquen desagregades per sexe, incloent-hi els signes, símptomes i patologies afegides que suposen un major risc per a un sexe o l'altre, cosa que van deixar de fer a partir del 29 de maig de 2020, fa més d'un any. Fins ara ha recaptat més de 40.000 signatures, de les 50.000 que demana.

En aquest sentit Esquerra Republicana va preguntar al Congrés la setmana passada pels efectes secundaris de les vacunes en la menstruació, demanant que s'aplique la perspectiva de gènere a tots els àmbits, també a la ciència.

També et pot interessar

stats