"Sí que hi ha dones en la ciència i el més interessant és que cada vegada en vinguen més"

Parlem amb les investigadores Olga Mena, Mariam Tórtola, Anabel Morales i Sara Cárcel de l’Institut de Física Corpuscular-CSIC/UV

Sara Cárcel, investigadora de l'Institut de Física Corpuscular-CSIC/UV / À Punt NTC

“Jo vaig voler estudiar Física durant la secundària; teníem una assignatura d'astronomia i vam començar a estudiar què era l'univers i com evolucionava i com funcionaven les estreles. Tot això em va fascinar”. Amb aquestes paraules explica la investigadora de l’Institut de Física Corpuscular-CSIC/UV de Paterna (Horta), Mariam Tórtola, el despertar de la seua passió per la ciència. Per la seua banda, Olga Mena, investigadora del mateix institut, afirma que allò que més la va fascinar dels físics i les físiques és que “pensen que tot té una solució i que la trobaran”.

La fascinació pel cosmos va portar Olga Mena i Mariam Tórtola a dedicar-se a l'estudi de les astropartícules. “Estudiem les propietats de les partícules, com es comporten i quines conseqüències té això de cara a l'univers i la seua evolució”, afirma Tórtola.

Quan Sara Cárcel, companya investigadora de Tórtola i Mena, va estudiar enginyeria mecànica, a la classe només hi havia quatre dones. Ja fa més d'una dècada que treballa en aquest centre, on investiga el comportament dels neutrins. “Després de catorze anys he vist que hi ha molta diferència i que ara els homes em poden mirar als ulls i em respecten”, afirma.

Anabel Morales, també companya i física nuclear de l’Institut, que ha sigut recentment guardonat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional per acostar la ciència a les joves i a les xiquetes, creu que és fonamental mostrar les investigadores com a persones normals, i que hem d’evitar mostrar només exemples d'icones com Marie Curie. “Que vegen que les investigadores són de carn i ossos, que fan coses normals, que porten una vida normal i que són matemàtiques, enginyeres i físiques”, reivindica Mena.

“Jo espere que aquests exemples servisquen perquè no tinguen por d’acostar-se a la Física”, explica Tórtola. “Sí que hi ha dones en la ciència, i el més interessant és que cada vegada en vinguen més, perquè d’aquesta manera farem un entorn amigable per a les dones”, conclou.

També et pot interessar

stats