Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Les dones presenten més símptomes postcovid a llarg termini que els homes, segons un estudi

Huit mesos després de l'alta, presenten més símptomes de fatiga, dispnea, dolor, pèrdua de cabell, problemes oculars, depressió i pitjor qualitat del son

Una dona malalta al seu domicili / Shutterstock

Un estudi realitzat amb pacients de covid-19 ingressats en cinc hospitals públics espanyols durant la primera onada demostra que, huit mesos després de l'alta, les dones van presentar més símptomes de fatiga, dispnea, dolor, pèrdua de cabell, problemes oculars, depressió i pitjor qualitat del son que els homes.

El treball, publicat en la revista Journal of Clinical Medicine, està liderat per la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i en hi participa la Universitat de València (UV).

Segons les conclusions de l'estudi, la quantitat mitjana de símptomes experimentats per les dones huit mesos després de l'alta era de 2,25 enfront d'1,5 en el cas dels homes, encara que els símptomes causats per la infecció aguda foren similars en l'ingrés hospitalari.

El treball ha investigat les diferències de sexe en els símptomes relacionats amb la malaltia i els seus efectes a llarg termini després de superar-la i ser donats d'alta a l'hospital. Fins hui alguns estudis suggerien que el sexe podria ser un factor específic.

"Reconéixer que la covid-19 afecta de manera diferent dones i homes és un pas crucial cap a una millor comprensió de la fisiopatologia i la naturalesa de les seqüeles i símptomes postcovid i la promoció de solucions d'atenció mèdica individualitzades", segons destaca la professora del departament de Psicologia Evolutiva de la UV i participant en la investigació, Esperanza Navarro-Pardo.

És molt interessant veure com les dones sobreviuen en major proporció que els homes a la infecció aguda per covid-19, però desenvolupen més símptomes desprésCésar Fernández de las Peñas - Primer firmant de l'estudi i professor de l'URJC

Les causes per les quals la covid afectaria més les dones a llarg termini, apunta l'equip investigador, serien les diferències biològiques en l'expressió de l'enzim convertidor d'angiotensina-2 (ACE2) i dels receptors transmembrana entre homes i dones, a més de diferències immunològiques. No obstant això, els mecanismes subjacents han de ser investigats.

També et pot interessar