Dones Progressistes exigeix la dimissió de Rubiales pel bes a la jugadora Jenni Hermoso

L’entitat valenciana condemna la "impresentable" actitud del president de l'RFEF en una recollida de signatures

Durant l'emissió de la celebració de la victòria, s'aprecia com Rubiales agarra del cap a Hermoso i li planta un bes a la boca.
A l'esquerra, moment en què Rubiales agarra del cap a Hermoso i li fa un bes a la boca

La Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana s'ha sumat a la petició de dimissió del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, pel bes que va fer als llavis a la jugadora de la Selecció Espanyola Jenni Hermoso durant el lliurament de les medalles com a guanyadores del Mundial de Futbol Femení a Austràlia.

Per a l’entitat, la conducta del màxim dirigent del futbol espanyol "sobrepassa sens dubte el que ha de ser una felicitació formal en aquest context, fent ús de la vulnerabilitat de la jugadora en un moment de tanta eufòria i de la seua posició de poder".

"Aquest individu no pot seguir al capdavant de la Reial Federació Espanyola de Futbol ni un minut més. Demanem la dimissió", recalquen des de Dones Progressistes, que cerquen suport a través d’una recollida de signatures a Change.org, a la qual ja s’han sumat més de 500 persones.

Crítiques des del govern central

En la mateixa línia, les ministres en funcions d'Igualtat, Irene Montero, i la de Drets Socials i Agenda 2023, Ione Belarra, van condemnar aquest diumenge a la nit el bes que Rubiales va fer a Hermoso en considerar que suposa un gest de "violència sexual".

"No donem per fet que fer una besada sense consentiment és una cosa "que passa". És una forma de violència sexual que patim les dones de manera quotidiana i fins ara invisible, i que no podem normalitzar. És tasca de tota la societat. El consentiment en el centre. Només sí és sí", va subratllar Montero en xarxes socials.

"El que totes pensem: "Si fan això amb tot Espanya mirant, què no faran en privat?". La violència sexual contra les dones ha d'acabar. Una abraçada a les campiones!", va escriure Belarra.

Al seu torn, en declaracions a RNE des de Sydney, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha dit que Rubiales hauria de donar explicacions i, fins i tot, demanar perdó per l'actuació.

"El primer que ha de fer és donar explicacions i presentar excuses", va assegurar Iceta, que també va opinar en un altre moment que és "inacceptable" el gest del president de l'RFEF.

"És el que és lògic i raonable, perquè és veritat que el moment que es va viure a Sydney va ser molt especial, un moment de moltes emocions; però precisament els que tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament acurats, perquè estem donant un missatge a la societat. I el missatge és igualtat de drets, és respecte i, per tant, evitar qualsevol circumstància que puga interpretar-se en clau de prevalença. No és qui mana qui força un bes, no pot ser", va asseverar el ministre.

Rubiales taxa d'"idiotes, estúpids i borinots" els que el critiquen

Rubiales, per la seua banda, no s’ha quedat callat davant les crítiques i, en una entrevista amb el periodista Juanma Castaño per a la COPE, ha esclatat contra els que han criticat el seu bes a Jenni Hermoso.

“No fem cas dels idiotes i dels estúpids, de veritat... Un bes de dos amics celebrant una victòria (que n’hi ha hagut més, no meus, però d’una altra gent). No estem per a bovades. Jo, amb tot el que he passat, més bovades i més borinots, no... Gaudim de les coses bones i ni em comenteu coses de desgraciats que no saben veure la part positiva”, ha dit.  

En les seues declaracions, Rubiales ha assegurat que l'actuació no “tenia cap maldat" i que va ser "una ximpleria”.

“Que hi haja qui perda temps en això, sent campiones del món... Si hi ha estúpids, que seguisquen amb les seues estupideses, jo passe”, ha conclòs. 

També et pot interessar

stats