Els dubtes sobre la vacuna d'AstraZeneca: i ara què?
Veus expertes expliquen que la decisió s'ha pres per prudència i insisteixen que el preparat és segur.
Espanya s'ha sumat al grup de països europeus que han decidit suspendre preventivament l'administració de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, amb què s'estava inoculant fonamentalment els col·lectius de treballadors essencials menors de 55 anys, durant almenys quinze dies. La paralització arriba després d'haver-se detectat una trentena de casos de trombosi cerebral en persones que havien rebut el preparat i que estan sota investigació. També s'han reportat almenys quatre morts a Noruega, Dinamarca i Itàlia.
A la Comunitat Valenciana començava, justament aquest dilluns, la vacunació del sector educatiu amb el fàrmac de la companyia anglosueca. La Generalitat havia coordinat un ambiciòs procediment que ara queda, de moment, en suspens. Resolem alguns dubtes sobre el que ha passat amb la vacuna d'AstraZeneca, una de les tres que integren l'estratègia d'immunització europea i espanyola, i l'escenari que s'obri ara.
Per què s'ha paralitzat la vacunació amb AstraZeneca a Espanya si el Ministeri de Sanitat insistia divendres que era "segura" i a pesar de les recomanacions dels organismes internacionals?
El Ministeri de Sanitat anunciava aquest dilluns que suspenia "cautelarment i temporalment" la vacunació amb Oxford/AstraZeneca durant 15 dies. L'Agència Europea del Medicament (EMA) va recomanar la setmana passada continuar administrant el preparat en considerar que "els beneficis" continuaven "superant els riscs", una postura compartida també per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
El regulador europeu de medicaments estudia ara la trentena de casos de trombosis reportats després de rebre una dosi d'AstraZeneca per a establir si hi ha una relació de causalitat. Un fet per al qual, de moment, no hi ha cap evidència científica. Aquest dijous té previst pronunciar-se sobre la suspensió de l'aplicació de la vacuna anglosueca, com han decidit almenys una desena de països europeus.
En declaracions a À Punt, el president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac), apunta també la falta de coordinació que s'ha donat entre els països de la Unió Europea per a prendre aquesta decisió i al mateix Estat espanyol, on algunes autonomies -entre elles la Comunitat Valenciana- van decidir retirar el lot associat als trombes. "Espanya no ha volgut quedar-se a soles a Europa i ha decidit aturar la vacunació mentre s'estudien els caoss i es donen directrius clares, seguint un principi de precaució", resumeix l'expert.
Fins a quan és la suspensió?
El Ministeri de Sanitat ha anunciat una paralització de quinze dies. La vacunació amb AstraZeneca a la Comunitat Valenciana està en suspens des d'aquest dilluns, a l'espera que el comité de riscs de l'EMA es reunisca aquest dimarts i emeta un veredicte dijous, segons va informar la ministra, Carolina Darias.
Quins països han paralitzat la vacunació amb AstraZeneca a Europa?
Aquest dimarts hi ha almenys dotze països confirmats: Letònia, Suècia, Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Irlanda, Espanya, Bulgària, Dinamarca, Noruega i Islàndia. D'altra banda, Àustria, Estònia, Lituània i Luxemburg han retirat un lot específic en detectar casos de trombosis.
Quants casos de trombosi s'han registrat?
Pel moment, l'EMA ha identificat una trentena de casos de trombosi en persones que havien sigut vacunades amb AstraZeneca a la Unió Europea, on s'han administrat cinc milions de dosis. Espanya, per la seua banda, reporta quatre casos de trombosi, dels quals un és cerebral. La companyia farmacèutica ha registrat 37 casos de trombes en més de 17 milions de dosis administrades entre la Unió Europea i el Regne Unit, 15 dels quals eren trombosis venoses profundes.
El col·lectiu mèdic insisteix en el fet que els trombes són més freqüents del que ens pensem i poden estar provocats per medicaments anticonceptius o tractaments contra el càncer, per exemple.
Hi ha proves que la vacuna d'AstraZeneca és insegura?
Des de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva són contundents: la vacuna d'AstraZeneca és segura i, com passa amb tots els medicaments, té efectes secundaris. Però ni en els assajos clínics ni en els estudis realitzats fins ara s'han trobat evidències que aquest preparat augmente el risc de patir coàguls de sang. Aquest mateix dilluns, la companyia anglosueca publicava les conclusions de la revisió de les dades de seguretat que havia dut a terme davant l'allau de paralitzacions de la vacuna en diversos països. L'EMA, per la seua banda, estudia els casos de trombosi detectats i ha d'emetre un veredicte aquest dijous sobre la conveniència o no de suspendre l'administració de la vacuna. Fins ara, no hi ha evidències científiques confirmades que establisquen una relació de causalitat entre les trombosis i les morts detectades i la vacunació, insisteix José Antonio Forcada. El vacunòleg recorda que aquestes dolències es produeixen també en persones que no s'han vacunat i que, de moment, l'únic que existeix és una relació de casualitat entre els casos detectats i les vacunes.
Per què a Espanya es desconsella per a majors de 55 anys?
El Ministeri de Sanitat va decidir, en línia amb el que havíen fet altres països europeus, limitar la utilització de la vacuna d'AstraZeneca per a immunitzar la població d'entre 18 i 55 anys perquè en els estudis que s'havíen fet fins ara no hi havia dades suficients per a determinar l'eficicàcia en majors de 55.
A quins col·lectius s'està administrant?
L'estratègia espanyola de vacunació reserva el preparat d'AstraZeneca fonamentalment per a col·lectius considerats essenciasls, com ara les forces i cossos de seguretat o la comunitat educativa.
Quantes dosis de la vacuna disposa la Comunitat Valenciana?
Segons l'última actualització de dades del Ministeri de Sanitat, el territori valencià ha rebut fins ara 181.300 dosis de la vacuna d'AstraZeneca. La Conselleria de Sanitat Universal ha informat aquest dimarts que n'ha inoculat un total de 67.118 des que va començar la vacunació.
Què passa amb la vacunació del personal docent a la Comunitat Valenciana?
Aquest dilluns es posava en marxa el dispositiu preparat per la Generalitat per a vacunar més de 116.000 persones relacionades amb el sector de l'educació en a penes dues setmanes, un pla que ara queda en suspens. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, s'ha reunit aquest dimarts amb la comissió tècnica de vacunació per a estudiar com afecta la paralització el calendari i com reprogramar el procediment. La Conselleria està refent el pla de vacunació perquè puga continuar la immunització "amb tota normalitat" amb les vacunes de Pfizer i Moderna i puga iniciar-se la vacunació massiva en el moment en què hi haja dosis suficients. La Comunitat Valenciana, precisa Sanitat, disposa actualment de vora 114.000 dosis d'AstraZeneca emmagatzemades pendents de la decisió que prenga l'EMA.
Què passa si he rebut la vacuna?
No res. Al llarg de dilluns i dimarts les autoritats sanitàries han fet crides a la calma i expliquen que la paralització de la vacunació s'ha fet únicament per raons de prudència. La Conselleria de Sanitat Universal remarca que a la Comunitat Valenciana no hi ha hagut cap reacció adversa preocupant i ha remés als professionals sanitaris un protocol d'actuació que recull els possibles símptomes adversos que pot provocar la vacuna i les proves diagnòstiques que cal fer en cada cas. Veus expertes asseguren que ningú ha de preocupar-se per un maldecap sempre que no siga molt intens o s'allargue més de tres dies. Cal parar atenció especialment als símptomes de caràcter neurològic, detalla Forcada, com ara visió borrosa o mareigs.