Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La protecció de les Moles de Paterna arriba aquest dimarts al Parlament Europeu

Les sentències del TSJCV deixen al paratge sense la protecció de parc natural i vulnerable a futures construccions

Les Moles de Paterna podrien perdre totalment la seua protecció / À Punt NTC

La situació de les Moles de Paterna arriba aquest dimarts al Parlament Europeu. La coordinadora per la Protecció de les Moles-Paterna i Acció Ecologista Agró vol sol·licitar que es revisen les sentències del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana que deixen el paratge sense la protecció de parc natural i que, fins ara, han evitat macroprojectes urbanístics com el que tenia preparat l'empresa britànica Intu. 

Així, convidats per l'eurodiputada de Podem, Esther Sanz, eleven la lluita a la comissió de peticions del Parlament Europeu, per a demanar a aquesta institució que prenga partit per la protecció de les Moles, que les sentències deixen en una situació vulnerable, contravenint la normativa europea. En concret, "les Directives 92/43/CEE i 2009/147/CE, utilitzant la urbanització com a motiu per a eliminar la protecció, en lloc de reconéixer aquesta amenaça com a argument per a la seua protecció, segons les exigències de les directives europees", segons han defensat els ecologistes en un comunicat.

Nieves Prats, membre de la Coordinadora per la Protecció de les Moles-Paterna i Acció Ecologista Agró, ha assegurat que les sentències "xoquen amb un parell de directives europees d'habitat i aus" i ha avançat que volen "que des d'Europa es done un avís als tribunals".

Les sentències del TSJCV estan recorregudes per Acció Ecologista Agró, que les veu qüestionables. Cristina Domingo, membre de la coordinadora, ha explicat que "el fet d'estar envoltat d'urbanitzacions és el que el fa únic i mereixedor d'aquesta protecció, com la tenen moltíssims espais europeus".

El paratge en qüestió té 472 hectàrees, que són objecte de la construcció d’un macroprojecte urbanístic i que des de fa anys els ecologistes volen protegir. En aquests terrenys, en 2011, l'empresa britànica Intu planejava la construcció d’un macrocentre comercial.  Després d'anys de resistència veïnal, en 2021 el Consell a declarar els terrenys parc natural, posant fi al projecte que hauria arrasat la zona.

Una decisió contra la qual van recórrer Intu i l'Ajuntament de Paterna, i que finalment el TSJCV vol deixar sense efecte. La seua justificació va citar la falta de valor ecològic a causa de la proximitat a àrees urbanes.

Des dels col·lectius ecologistes lamenten que la possible desprotecció puga acabar amb la requalificació i construcció dels terrenys. 

Medi ambient

També et pot interessar