Educació publica les adjudicacions rectificades de places de docents de Primària i Secundària per al curs 2023/2024
Falten per pujar les adjudicacions del personal interí de tots els nivells educatius que afectarien 12.000 docents
La Conselleria d'Educació ha penjat ja la llista rectificada amb la relació de places assignades al cos de mestres per al curs 2023/2024 a la Comunitat Valenciana. El nou document, disponible en la pàgina web del departament liderat per José Antonio Rovira, incorpora les correccions als múltiples errors que es detectaren en el primer llistat d'adjudicacions que es va publicar el 10 d'agost.
Al llarg del matí, l'adjudicació que s'ha donat a conéixer afectava només el col·lectiu de mestres de Primària. Inclou funcionaris de carrera, interins estabilitzats i personal que començava l'any de pràctiques, i contempla vora 2.700 vacants. Aquest mateix llistat, de fet, va penjar-se anit durant aproximadament una hora, però va haver de llevar-se en identificar un nou equívoc en el repartiment perquè s'havia deixat fora el professorat que treballa amb alumnat que té necessitats específiques, com ara llenguatge o pedagogia. Després d'una primera correcció fallida, sembla que la d'aquest divendres és la definitiva.
Aquesta vesprada s’ha tancat la de Secundària, en una llista que inclou les adjudicacions d’altres funcionaris de carrera i altres cossos. En un comunicat, la conselleria ha agraït públicament als sindicats la seua “col·laboració en el procés”. Falten per pujar, però, les adjudicacions del personal interí de tots els nivells educatius que, segons Educació, estaran disponibles previsiblement dilluns que ve. Es tracta de 12.000 docents que no saben a quin centre han d'anar a treballar quan a penes queden dues setmanes perquè reòbriguen.
La cadena d'errades detectades en el procés d'adjudicacions d'aquest curs ha col·locat la comunitat educativa en una situació inèdita. El nou equip que dirigeix la conselleria ha atribuït tot el degoteig d'errades al mal funcionament de l'aplicació informàtica, que ha fet col·lapsar el sistema i ha endarrerit els terminis. El conseller Rovira ha reconegut que les dades "no estaven bé" i espera que la situació es resolga abans de dilluns.
L'embolic en l'adjudicació de places docents va començar fa ja una setmana, quan es publicaren per primera vegada les llistes amb la distribució de 21.500 places vacants entre mestres i professors valencians. Ràpidament van saltar les alarmes per l'allau d'equívocs detectats pels mateixos professionals. Eixien a la llum irregularitats de tota mena, que es multiplicaven en cadena per minuts. Per exemple, hi havia persones que s'havien endut places a pesar de tindre menys puntuació en la borsa que altres candidats, o d'altres que directament ni figuraven en les llistes.
La conselleria, en mans del PP, responsabilitza el govern anterior del Botànic del desgavell i defensa que treballa contrarellotge per a resoldre la macroincidència, que segons els càlculs del sindicat majoritari en l'ensenyament, l'STEPV, ha esguitat finalment entre 14.000 i 15.000 professionals del sector. Els múltiples errors en tot el procediment han obligat a ampliar en diverses ocasions el termini per a la petició de centres del curs 2023-2024 i per això han retardat les adjudicacions fins a dates mai vistes.
Davant del malestar del personal docent, que s'ha concentrat diverses vegades aquesta setmana enfront de la seu d'Educació a València, el conseller Rovira justificava així la dificultat que els està comportant l'assignació de vacants: "Ens hem trobat amb el que ens hem trobat. Dades sense un traspàs adequat, gent que ha abandonat abans de començar el procés els seus llocs en direccions territorials, caps de servei, subdireccions generals... Hem arribat sense res muntat i ara estem intentant solucionar el problema". El popular culpa la predecessora en el càrrec, l'exconsellera Raquel Tamarit (Compromís), a qui acusa de "mala planificació" i de deixadesa de funcions en el traspàs de competències per no haver deixat preparada la part de "casar els llocs amb les vacants" en aquest procés.
Quan queden pràcticament tres setmanes perquè comence el curs escolar i a penes dos perquè els col·legis tornen a obrir i el personal docent s'incorpore a la faena, encara n'hi ha milers que no saben quina vacant els correspon ni on. La incertesa és màxima i el malestar creix a mesura que passen els dies i la situació continua sense corregir-se. Els sindicats temen que aquest procés amague una retallada encoberta que afectaria tot el cos docent, fet que el conseller Rovira ha negat.