Educació publica un protocol de suport al personal dels centres educatius en cas d'agressió
Inclou també els atacs digitals, “garanteix” l'assistència jurídica i ofereix assistència psicològica
La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació publica este divendres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) una resolució que estableix un protocol de suport, assessorament i acompanyament al personal dels centres educatius en cas d'agressions produïdes en l'exercici de les seues funcions. L’objectiu és “garantir la seguretat i el benestar del personal docent i no docent a la Comunitat Valenciana”, segons va anticipar ahir dijous el president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Per a elaborar este protocol, que actualitza l'annex V de l'Orde 62/2014, la Direcció General d'Innovació i Inclusió Educativa ha tingut durant mesos reunions de treball amb les organitzacions sindicals de la taula sectorial d'Educació i de Funció Pública i els comités de seguretat i salut laboral de les diferents direccions territorials. Es tracta doncs d’un protocol “consensuat” i que comptarà, a més, amb la publicació d'una guia que establirà els models de comunicació i informes pertinents, ha remarcat Mazón.
Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, el protocol s'aplicarà en tots els centres sostinguts amb fons públics en cas d'agressions al personal, i inclourà aquelles a través de mitjans digitals”. Així, el protocol inclou el personal docent, el personal no docent d'atenció educativa i el d'administració i serveis dels centres públics i privats concertats no universitaris de la Comunitat Valenciana. El cap del Consell ha subratllat que “garanteix” l'assistència jurídica adequada per part de l'Advocacia de la Generalitat i ofereix assessorament jurídic i assistència psicològica a través de la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte de la Generalitat.
Àmbit d'aplicació
L'àmbit d'aplicació arreplega les agressions produïdes en activitats lectives, activitats complementàries o extraescolars, durant la prestació dels serveis complementaris de transport i menjador escolar o en el desenvolupament de funcions administratives, així com les agressions produïdes en l'exercici de l’activitat professional o per conseqüència directa d'esta.
La resolució recull també les pautes d'actuació. Així, en cas de qualsevol agressió al personal del centre educatiu, els treballadors presents auxiliaran i ajudaran a contindre la situació, i, si és necessari, se sol·licitarà l'ajuda immediata de la policia perquè hi acudisca. Si els fets poden constituir un delicte, la persona agredida podrà presentar una denúncia davant del ministeri fiscal, el jutjat de guàrdia o en qualsevol dependència de les forces i cossos de seguretat.
A més, les direccions dels centres comunicaran els fets en el registre previ d’Ítaca i informaran la inspecció educativa, així com la persona agredida de les actuacions previstes en el protocol.
Així mateix, es constituirà una comissió de seguiment per a avaluar l'aplicació del protocol. La integraran persones designades per les direccions generals d'Innovació i Inclusió Educativa, de Personal Docent i de Funció Pública, organitzacions sindicals de les taules sectorials d'Educació i de Funció Pública, de la Inspecció Educativa, de les direccions territorials, dels comités de seguretat i salut laboral, i de les organitzacions amb representació en la comissió de seguiment de la reforma educativa en centres concertats.