Les eleccions eclipsen el dia per a reivindicar millores en la seguretat laboral
La xifra d’accidents laborals mortals és la més elevada dels últims 7 anys.
Les eleccions generals i autonòmiques han eclipsat el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra aquest diumenge, en un moment en el qual els accidents laborals mortals estan en el punt màxim dels últims 7 anys, amb més de 652 treballadors morts en 2018.
Els sindicats han criticat l’elecció del dia 28 per a celebrar els comicis i que, a més, cap partit haja esmentat durant la campanya la necessitat d’acabar amb aquest problema. Per això, han demanat que el pròxim govern actue contra la precarietat i el deteriorament de les condicions de treball, i que es deroguen les reformes laborals.
Segons les dades que proporciona el Ministeri de Treball, el nombre de persones que perderen la vida en accidents laboral es va reduir durant la crisi econòmica, un comportament que s’explica per la reducció del nombre de persones ocupades.
Així, després d’arribar als 716 morts en 2011, es va reduir fins als 458 en 2013, any en el qual la sinistralitat laboral comença novament una senda ascendent que va tenir un xicotet retrocés en 2017, quan van morir 618 persones.
La UGT i CCOO han alertat en un comunicat conjunt sobre els riscos de la inseguretat associada als treballs temporals i a les jornades parcials no desitjades, així com els “salaris ínfims” que obliguen els treballadors a escollir entre salari i salut, entre drets i treball.
Els dos sindicats demanen la derogació de les reformes laborals, una prevenció real a les empreses i el reforçament de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social, i de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.
Juntament amb la inseguretat laboral, la UGT i CCOO han posat de manifest que el subregistre de les malalties d’origen laboral l'hauria de dur a terme la Seguretat Social i no les Mutues contractades pels centres de treball.
Així mateix, denuncien l’exposició continuada a “substàncies perilloses o càrregues de treball físiques o mentals excessives” que provoquen malalties invalidants i, fins i tot, la mort.
Segons les dades oficials, del total de morts, 506 van perdre la vida durant la jornada laboral, 22 més que en 2017, i 146 in itinere, en el desplaçament d’anada o de tornada de la faena (12 més que l’any anterior). Per sectors, la majoria es van produir en serveis (259), indústria (90), construcció (85) i el sector agrari (72).
Per a l’Organització Internacional del Treball (OIT), els canvis en les pràctiques de treball, demogràfics, tecnològics i en el medi ambient estan generant noves preocupacions sobre seguretat i salut en el treball.
En concret, assenyala un augment dels riscos psicosocials, com l’estrés relacionat amb la faena, els problemes múscul esquelètics i les malalties no transmissibles, en particular les malalties circulatòries i les respiratòries, així com el càncer.