Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Els embassaments valencians arrosseguen quinze setmanes secant-se i estan al mínim dels últims cinc anys

En els últims set dies els trenta pantans han perdut 32,44 hectòmetres cúbics d'aigua i estan al 46,21% de capacitat

Un mitjà aeri del dispositiu de l'incendi de Benasau sobrevola el pantà de Beniarrés, dimecres / Shutterstock

La Comunitat Valenciana pateix un dels pitjors anys hidrològics de la història pel que fa a dèficit de pluges. El fenomen afegit a les onades de calor successives que estan registrant-se este estiu, agreuja encara més la sequera i dibuixa un escenari preocupant. Sobretot en els embassaments valencians, la trentena que pertany a la demarcació del Xúquer, que acumulen ja quinze setmanes consecutives veient com cau el volum d'aigua emmagatzemada.

Ara mateix estan al 46,21% de la capacitat total, segons l'últim balanç de l'estat de pantans fet públic este dilluns, 5 d'agost. És el llindar més baix de tot l'any hidrològic, que va començar l'1 d'octubre de 2023, i pràcticament també del quinquenni. Caldria retrocedir a l'estiu i la tardor de 2019, un any especialment colpejat pels efectes del canvi climàtic —calor extrema, temporals destructius i sequera prolongada— per a trobar percentatges més baixos que l'actual.

Veure més
Veure més

En la darrera setmana, els pantans de la Comunitat Valenciana han perdut 32,44 hm³ respecte dels set dies anteriors. El nou descens, de més d'un punt percentual, situa el volum total d'aigua embassada en 1.307 hm³. Esta quantitat suposa que en la meitat de l'estiu estes infraestructures ja estan bastant per davall de la meitat de la capacitat que sumen conjuntament, que és de 2.829,7 hm³.

Veure més

El pantà d'Alarcón, el de major capacitat amb 1.118 hm³, en guarda ara 668,29 i està a un poc menys de dos terços de la capacitat total (59,78%). En la darrera setmana ha perdut 7,95 hectòmetres cúbics d'aigua.

Les reserves del segon en envergadura, el de Tous, preocupen més perquè estan per davall de la quarta part (24,17%), ja que sols li queden 91,50 dels 378,6 hm³ que hi caben. Des del balanç anterior, se n'han evaporat 6,73.

En tercer lloc, per potencial volum, està l'embassament de Contreras, que esta setmana està al 56,51% ple, amb 203,84 hm³ (de 360,8 possibles). En set dies la reserva hídrica ha minvat en 8,03 hm³.

Una altra presa rellevant és la de Benaixeve, que es queda esta setmana al 40,78% de capacitat i 90,26 hm³ d'aigua, vora cinc menys que la setmana passada.

D'altra banda, les alarmes estan enceses també al pantà d'Arenós, en el curs del riu Millars. L'informe elaborat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) el deixa al 16,47%, fet que vol dir que l'aigua que té no arriba ni a la quinta part de capacitat. Només conserva 18,27 hm³ dels 110,9 que hi podria contindre després de perdre'n més d'un i mig en els últims set dies.

Per sistemes, el d'Alacant (Marina Baixa/Serpis) se situa al 14,42%, el del Xúquer al 50,54%, el del Túria al 39,93% i el de Castelló —que engloba els rius Palància, Millars i Sénia— al 17,98%. La novetat esta setmana és que el sistema del riu Túria ha entrat en prealerta i això obliga la CHX a adoptar restriccions que, de moment, afectaran només l'agricultura i que podrien esguitar els llauradors de la comarca dels Serrans.

Medi ambient

També et pot interessar