Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Emili Casanova (AVL): "El nom oficial d'un poble és solament un, com el de les persones"

Castelló decideix aquest dijous si canvia el nom de la ciutat i passa a anomenar-se oficialment "Castelló de la Plana".

Escolta ací l'entrevista completa a l'acadèmic Emili Casanova

El ple municipal de Castelló decideix aquest dijous si canvia el nom de la ciutat i passa a anomenar-se oficialment Castelló de la Plana, com a referència històrica i tradicional de la capital de la Plana. Aquest és l'argument que defensa la Regidoria de Normalització de l'Ajuntament de Castelló per a promoure la nova denominació.

En Les notícies del matí hem parlat sobre el canvi de topònim de Castelló amb Emili Casanova, filòleg i president de la secció d'Onomàstica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), un dels participants en les jornades organitzades pel consistori per a explicar la proposta de nom oficial.

Casanova ha lamentat en els micròfons d'À Punt Mèdia que aquestes xarrades no hagen servit per a convèncer el PP i Ciutadans, que s'oposen al canvi de nomenclatura. Per a ell, la qüestió està molt clara: "El nom oficial d’un poble solament pot ser un, igual que el de les persones, i ha de ser en la llengua del territori". 

El també catedràtic de la Universitat de València ha defensat que la denominació Castelló "és suficient per a tots", perquè es tracta d'un territori valencianoparlant i el fet de tindre un nom bilingüe és "una anomalia". No obstant això, ha recordat que la utilització del nom en valencià, com a denominació oficial, només es requereix per a dirigir-se a l'Administració i que la versió en castellà podrà continuar utilitzant-se quan es parle en aquest idioma.

Per a Casanova, un dels principals motius que han fet esclatar la polèmica amb la denominació de Castelló és la "confrontació" que existeix a l'Estat en l'àmbit de la llengua. "Molta gent no sap encara que el paradigma d'Espanya és plurilingüe i que la Constitució estableix que, a banda del castellà, les altres llengües cooficials també han de ser igualment respectades i usades", ha assenyalat. 

A les 17.00 de la vesprada d'aquest dijous es votarà en el ple municipal la decisió, impulsada per socialistes, Compromís i Castelló en Moviment. Si el canvi de topònim ix avant, seran necessaris encara 6 mesos de tràmits perquè Castelló de la Plana i el Grau de Castelló siguen els únics noms oficials de la ciutat.

la Plana Alta

També et pot interessar