Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Les empreses valencianes encapçalen la contractació de formació professional a tot Espanya

El 67% dels llocs de treball dels pròxims anys demanen perfils de formació professional.

La formació professional continua sent l'assignatura pendent de les administracions

Les empreses de la Comunitat Valenciana no necessiten, ara per ara, universitaris, sinó treballadors procedents de la formació professional. De fet, de les 4 autonomies que més treball generen, la Comunitat Valenciana, el País Basc, Catalunya i Madrid, només aquesta última està demandant perfils del món universitari. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Necessitats laborals de les empreses,  impulsat pel fòrum de recerca Educa 2020, la firma demoscòpica GAD3 i la Fundació AXA i presentat aquest divendres a la Confederació Empresarial Valenciana. 

L'estudi ha enquestat 2.500 treballadors de tot Espanya, 194 de la Comunitat Valenciana, i posa de manifest que la formació professional continua sent l'assignatura pendent de les administracions, tot i que sembla que revolucionà el món laboral a curt termini. Com a prova, el 58% de les empreses valencianes reconeix tindre moltes dificultats per a trobar candidats òptims per a cobrir els llocs de treball. La demanda de Formació Professional arrasa al nostre territori. 7 de cada 10 empreses valencianes reclamen perfils tècnics i dirigits a les noves tecnologies. Les Illes Balears, amb un 82 %, és  la Comunitat que, de lluny, més dificultats té a l'hora de cobrir les ofertes laborals, i Extremadura, amb un 45% la que menys. Aquesta dada és, a judici del president d'Educa 2020, Ramón Jáuregui, especialment reveladora de les disfuncions educatives espanyoles, quan el 44% dels joves menors de 30 anys estan aturats. 

Adequar la formació al món laboral

L'estudi mostra algunes altres dades reveladores. El 81 per cent de les empreses analitzades a Valencià assegura que el dèficit educatiu els obliga a invertir molt de temps i diners en la formació dels treballadors, tant els universitaris com els de formació professional. No obstant això, totes les empreses, tant a la Comunitat Valenciana com a la resta de l'estat, estan més satisfetes amb els treballadors provinents de la formació professional. I hi ha una dada contundent: només el 44 per cent de les empreses valencianes pensa que els estudiants universitaris estan adequadament formats per als perfils que demana actualment el mercat laboral.

Per al director general de la Fundació Axa, Josep Alfonso,  l'elaboració d'aquests estudis serveix per a prendre el pols de la realitat de l'ocupació a Espanya. Cal determinar fins a quin punt el sistema educatiu està en contacte amb les necessitats de les empreses; si des de la universitat i els centres de formació professional s'està formant adequadament els  joves per als requeriments empresarials i socials que tindrem en els pròxims anys . En este sentit, assegura,  és necessari fer un esforç des de la base, des dels departaments d'orientació als instituts de secundària.

Els resultats de l'estudi, segons el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, no fan més que constatar una realitat: les empreses necessiten, cada vegada més, perfils tècnics i per això dóna suport a l'aposta dels empresaris valencians per l'impuls definitiu de l'FP Dual . Navarro ha dit que s'està treballant estretament amb l'administració i que el govern valencià és cada volta més receptiu a les necessitats de la formació professional. 

Els perfils més sol·licitats

Els tècnics especialitzats són els perfils que més costa trobar a les empreses, especialment en comunitats com la valenciana. Al nostre territori, un 71 % enfront de la mitjana nacional, que se situa en el 65%. Es tracta de perfils que requereixen títols d'FP superior. Entre les titulacions més demandades al nostre territori, les especialitats d'electricitat i electrònica, instal·lació i manteniment i mecànica. Per la seua part, les titulacions universitàries més demandades per les empreses en la Comunitat són les d'enginyeria, economia i empresa i comunicació i documentació. 

De l'enquesta es desprén també que la imatge de la formació professional continua sent l'assignatura pendent del nostre país entre els joves i les famílies, encara que no sembla que això passe tant en el sector empresarial, que necessita amb urgència especialistes tecnològics procedents de l'FP .

Tant el president de la CEV, Salvador Navarro, com Ramón Jáuregui, d'Educa 2020, han valorat molt positivament la decisió d'afegir el nom de la formació professional a la nova cartera ministerial d'Educació. En paraules de Jáuregui, l'FP és la revolució pendent a Espanya i el fet que haja adquirit pes en el ministeri dóna una idea de que el seu desenvolupament és perentori. Tot i això, ha volgut posar de manifest que s'ha comés, al seu parer, el mateix error que en l'anterior govern: el fet de nugar el ministeri amb el càrrec de portaveu, perquè "llevarà temps a la ministra per a ocupar-se de temes educatius".

També et pot interessar