Encarna Escrivà, veïna de Potries: “He plorat veient les imatges del foc per televisió”

Als municipis confinats per l’incendi forestal de Montitxelvo viuen amb neguit l’avanç de les flames

Encarna Escrivà, veïna de Potries (Safor)
Encarna Escrivà, veïna de Potries (Safor) / À Punt NTC

A la Font d’en Carròs (Safor) —un dels municipis confinats a causa de l’incendi forestal que es va iniciar aquest dijous a Montitxelvo— aquest matí pràcticament no es feia de dia perquè hi havia tant de fum que “tot es veia com si el cel estiguera encapotat o com si hi haguera molta boira”, ha explicat en declaracions a À Punt l’alcalde, Pablo Puig. L'Ajuntament està en contacte permanent amb Emergències de la Generalitat, que aquest matí ha donat una primera orde de desallotjar tot el municipi per la proximitat a Potries, on ja havia arribat el foc. Però finalment només han desallotjat els habitatges que hi ha a la muntanya, més difícils d’evacuar i en més perill, i han confinat totalment la resta de la població. 

Teresa Gualde Escribà, és una de les veïnes que estava passant la temporada estival a la casa que té a la muntanya i conta que, quan els han desallotjat per a tornar al nucli urbà, han passat por. Des de llavors estan tancats a casa i no han tornat a eixir però, com que encara no hi ha avís de desallotjament, no tenen les maletes preparades. Altres persones han contat a À Punt que sí que les tenen llestes perquè les han fetes quan els han donat el primer avís de desallotjar, per mitjà del ban i de les xarxes socials. 

Malgrat que l’orde de confinament és total, algunes persones han eixit al carrer per a anar a fer la compra a localitats veïnes que no estan confinades i estar preparats per si han de passar tot el cap de setmana tancats a casa. A més, una de les botigues del municipi ha obert de vesprada per a repartir comandes que ha rebut durant el matí de productes peribles que s’anaven a fer malbé si no els repartia. 

A Potries (Safor) la població també està confinada, amb orde de no eixir al carrer si no és estrictament necessari i de fer-ho amb mascareta si no queda més remei. Una de les persones que ha trobat À Punt pel carrer és Encarna Escrivà, que ha eixit a passejar el gos. Conta que de matí ha passat molta por perquè viu a soles. "He plorat veient les imatges del foc per televisió”, remarca per a insistir en la impressió que li han causat les imatges del foc que cremava la serra d’una forma que no havia vist mai. Reconeix que encara està una mica espantada i que està pensant a preparar un parell de bosses de pinso per al gos per si els fan eixir de casa de pressa. 

“Si ens n'hem d'anar ens n'anem. El que és important és la vida, no la casa” María José

Altres són més previsores i ja ho tenen tot preparat per si les fan evacuar, com ara Tatiana, que ja té la maleta dins del cotxe i ha parlat amb uns amics de Gandia que la poden allotjar fins que passe tot. I encara hi ha gent que va més enllà i quan han donat l’orde de confinar-se se n’han anat a un altre municipi, lluny de l’incendi. María José ha fet això i ha tornat de vesprada a arreplegar algunes coses abans de tornar a anar-se’n per estar més tranquil·la. “Si ens n'hem d'anar, ens n'anem. El que és important és la vida, no la casa”, afirma convençuda. 

“Només hi ha un helicòpter per a tot el que està passant, i crec que falten mitjans”, Marc Mascarell

A Ador (Safor) algunes urbanitzacions de la muntanya han sigut desallotjades. Una és El Collao, on la família de Marc Mascarell té un xalet que els ha tocat desallotjar. Anit van haver de pujar a pels seus avis i baixar-los al seu pis, que està al nucli urbà, on han passat la nit “fatal”. Conta amb consternació que de matí semblava que l’incendi havia remés, però que hores després s’ha revifat i, per molt que han avisat, no ha acudit ningú, perquè els han dit “que estan desbordats”. “Només hi ha un helicòpter per a tot el que està passant, i crec que falten mitjans”, afirma. 

També et pot interessar

stats