Encausen quatre persones per ordir una trama des d'una funerària per a lucrar-se amb cadàvers donats a la ciència
El jutge entén que hi ha indicis que van facturar per incineracions fraudulentes a dos universitats valencianes
El titular del jutjat d'instrucció número 1 de València ha encausat quatre persones a les quals investigava per ordir presumptament una trama des d'una empresa funerària per a lucrar-se a costa de cadàvers donats a la ciència. El magistrat considera que existeixen suficients indicis de la comissió de delictes d'estafa i de falsedat de documents tant públics com privats.
L'instructor ha dictat les actuacions de procediment abreujat contra els implicats —dos empleats i dos responsables de la mercantil— en el marc de les dos causes que seguia per estos fets, una per les suposades irregularitats detectades en relació amb un cadàver, i una altra per les relacionades amb els cossos de set difunts més.
Falsifiquen que un ciutadà francés mort havia donat el cos a la ciència
En el primer d'estos procediments hi ha indicis que assenyalen que els investigats es van confabular per a falsificar un document on es feia constar erròniament que un ciutadà francés havia donat el cos a la ciència. Havien recollit cos el desembre del 2002 de la morgue de l'Hospital La Fe de València i l'havien portat a una universitat privada de València. Igualment, en un altre document figurava un nom fals per a ocultar la identitat real de l'empleat —un dels investigats— de la funerària que havia acudit a recollir les restes mortals.
Eixa documentació va ser entregada tant a l'Hospital La Fe com al registre civil de València “amb la intenció d'aconseguir un posterior benefici econòmic per la gestió de serveis funeraris”, afig el magistrat. L'empresa va elaborar una factura de 1.331 euros el gener de 2023 que, no obstant això, va ser anul·lada al maig d'eixe mateix any.
Incineraven diversos cossos en un mateix fèretre i ho facturaven per separat
La segona de les causes afectava els tràmits que va fer la mateixa funerària entre octubre de 2020 i desembre de 2022 respecte als cadàvers de set persones més. En este cas, el jutge entén que existeixen “dubtes seriosos” sobre “la realitat dels documents de donació” dels cossos a la ciència i indicis que apunten al fet que els van incinerar de manera fraudulenta, n'haurien introduït diversos en un mateix fèretre malgrat que després els facturaven per separat.
Consten en la causa nou factures per incineració de cossos per imports que oscil·len entre els 1.331 i els 1.784 euros cobrats a una universitat privada entre gener de 2018 i 2023 sense que conste que “fora duta a terme en cap crematori de València”.
També consten dos factures més emeses el 2021 a la Facultat de Medicina d'una universitat pública de València pels tràmits funeraris de dos casos en els quals tampoc consta la incineració. En esta línia, el magistrat conclou que la “trama ordida” pels quatre investigats va simular presumptament, va inventar o va falsejar la donació de cossos a la ciència “amb la finalitat d'emetre una despesa pels serveis funeraris que d'una altra manera no haurien aconseguit”.
Les dos actuacions de transformació de diligències prèvies a procediment abreujat conclouen la fase d'instrucció i emplacen la Fiscalia i les acusacions personades a sol·licitar l'obertura del juí oral formulant l'escrit d'acusació, el sobreseïment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.