Enjuanes: "La vacuna del CSIC és molt completa i estarà a la fi de 2022"
El viròleg valencià manté que l'eficàcia de les actuals vacunes baixa només "entre el 5 i 15 %" amb la variant òmicron
El viròleg valencià Luis Enjuanes, que encapçala una de les investigacions de vacunes contra la covid-19 del CSIC, ha augurat que la vacuna del seu projecte serà "molt completa" i que, si tot va bé, podria estar llesta en l'horitzó d'un any, a la fi de 2022.
Així ho ha afirmat en la segona i última jornada del primer Simposi internacional d'Immunologia i Salut 'A-WISH', organitzat a Alacant per la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI) i el Grup Jean Boulle al costat de la Universitat d'Alacant. Ha assenyalat que la vacuna que desenvolupa ha donat uns resultats "més complets" en els models animals experimentals i ha afegit que precisament per això el ritme de la seua vacuna "va més lent".
Confiar en l'eficàcia de les vacunes
Per tant, i mentre que aquesta vacuna estiga llesta, ha llançat el missatge que "qualsevol que tinga l'oportunitat d'administrar-se les vacunes actuals que no el dubte, que li la pose, perquè totes són molt positives per a reforçar la immunitat" que és el que "es necessita més que mai per variants com òmicron".
D'aquesta última variant ha comentat que l'eficàcia de les vacunes actuals s'ha reduït només "una miqueta, entre el 5 i 15 %", pels canvis del virus mateix.
Del projecte que encapçala dins del CSIC, Enjuanes ha relatat que treballen per a aconseguir una vacuna que s'administre per la via intranasal i no intramuscular, com fan les actuals de Pfizer, Moderna i AstraZeneca per mandat de les autoritats sanitàries.
Aposten per la via intranasal perquè espera que d'ací a un any les autoritats sanitàries europees i nord-americanes aproven aquesta "ruta" d'inoculació, que es faria mitjançant un esprai o aerosol pel nas.
Ha aclarit que "tothom sap", referint-se a l'àmbit científic, que per a un virus respiratori que entra pel nas, com és el cas de la covid-19, "el que cal protegir són les mucoses respiratòries" i que per a això s'ha d'administrar la vacuna localment en les fosses nasals i no per la via intramuscular.
"Tots sabem que la immunització intramuscular dona una mica d'immunitat en les mucoses, però que és una mínima part".
Això li porta a estar convençut que les actuals vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca adquiririen "també una immunitat esterilitzant" si s'administraren nasalment i no injectades al braç.
"Però les agències que regulen l'administració del medicament fan un treball molt caut i volen la seguretat per a tothom", de manera que encara "necessiten més proves que amb la vacuna administrada (nasalment) no hi ha problemes en el cervell", a causa de la seua proximitat a les fosses nasals.
Enjuanes ha insistit, en tot cas, que creu fermament que "en un futur es veurà la forma d'administració intranasal perquè és la més adequada", tal com s'ha demostrat en la fase d'experimentació animal.
Per tot això, el seu grup treballa en una nova vacuna en "dues versions": tant la intranasal com l'administració intramuscular, per al cas que no s'haja aprovat aquesta via quan els assajos hagen culminat.